Utflyktsmål

LHF-banner_800x157

Utflyktsmål i Landeryd

Här får du några tips på vad det finns för sevärdheter och miljöer att njuta av i Landeryd.
Listan kommer att utökas efterhand. Har du egna förslag på vad man bör se, så delge gärna det via e-post ordforande@landerydhbf.se

Brandstationen som blev affär

Affären i Hjulsbro är något så originellt som en brandstation. Hjulsbro Brandstation byggdes 1967 sedan den gamla hade blivit utdömd och rivits samma år. Byggnaden utrustades med fyra utryckningsportar. Senare besparingskrav gjorde att verksamheten lades ned och istället blev det bank- och biblioteksfilial. 1978 byggdes den om ytterligare till livsmedelsbutik med det passande namnet ICA Flamman. Banken flyttade 1972 till nybyggda Ekholmen Centrum och biblioteket flyttade på 80-talet till Hjulsbroskolan.

Edsberga  – Ekhagarna

Vackrare ekhagmarker får man leta efter. Det är betesmark för hästar så det är inte lämpligt att gå där, men om hästarna inte är där någon gång så passa på att njuta. Parkering sker säkrast vid Landeryds Golfklubb eller Hembygdsparken. Sedan kan man gå söderut längs golfbanan, genom skogen mot länsvägen förbi Edsberga. Eller så går du på cykelbanan längs Brokindleden och svänger in i hagen vid platsen för torpet “Mitten”, mellan Edsberga och Sturefors.

Hjulsbro – Badparken

tips_11

Badplatsen i Hjulsbro är ett svalkande inslag i sommarens hetta. Bryggan brukar vara full av badsugna människor. Det är okänt hur länge det varit en badplats här. Platsen kallas badparken eftersom det är som en park i skogsbranten där den ligger. 1955 gjorde Landeryds kommun slag i saken och iordningställde badplatsen. Den nuvarande bryggan byggdes med trappor upp i backen. En godiskiosk byggdes, ett staket sattes upp mot Vårdsbergsvägen och parkeringen grusades upp. Badplatsen fylldes även upp med ett antal lass sand. Allsång anordnades i badparken med revyartister från Linköping. Kiosken användes till mitten av 1980-talet innan den revs 1991. Badparken har fortfarande kvar sin prägel som rofylld plats mest för bad.

Hjulsbrovägen – Egnahemsvägen

tips_12

Ett streck på en karta 1901 resulterade i denna raka väg. I samband med att egnahemsförening styckades av markerna till mindre tomter i Ekholmen och Hjulsbro så byggdes denna väg och blev en förbindelse till Linköping. Den kallades från början Egnhemsvägen men i och med gatunamnens införande på 1950-talet så blev det Hjulsbrovägen. Att vägen ritades på en karta i samband med styckningarna syns då 1,2 km av vägen är spikrak.

Kinda Kanal

Skaffa fram en båt och slussa dig genom Landeryd. Det finns ju tre slussar inom socknen.

tips_4

Hackefors sluss
Skåda vad som var världens djupaste enkelsluss när den byggdes 1870. Den otroliga fallhöjden är 6,6 meter. Idag är bara en sluss i Trollhätte kanal djupare i norden. Fast står man på cykelbron ovanför slussen så är höjden i vilket fall imponerande. I botten av slussen syns urberget, så kall, fuktig och skuggig att ormbunkar växer i sprickorna. Perfekt svalka en varm sommardag.

tips_6


Hjulsbro sluss

Här är nivåskillnaden ofta så liten att slussen ofta står öppen, men annat var det före 1935 då var det närapå 1,5 meters nivåskillnad här. Det året byggdes kraftstationen i Hackefors och vattnet höjdes. Här finns också en vacker stenvalvsbro byggd 1895. AB Kinda Kanal arbetar med ett projekt att tillgängliggöra området vid slussholmarna i Hjulsbro med grillplaster och nya broar där de gamla har rivits. Det ser vi fram emot.

tips_5

Slattefors sluss
Här är nivåskillnaden 3,6 meter. På denna plats ska du tänka på att när slussen skulle byggas omkring 1868 låg det en gård på platsen. Uggletorp gård. Mitt under huset skulle kanalen gå. Huset revs och slussen byggdes. Backen ovanför slussen visar hur högt gården låg. Stora vackra träd pryder kanten av backen. Där slussvaktbostaden ligger så låg på 1700-talet ett manufakturverk kallat “bruket” på Uggletorps ägor.

Landeryds bäst bevarade stenmur

tips_8


Mitt inne i Slattefors skogar dit inte många brukar hitta, finns en plats där torpet Ryttarehagen låg fram till det brann ned år 1890. på platsen finns en vacker dunge med unga ekar och en jättevacker stenmur som inte har raserats. Våga dig in i skogen med en karta och leta efter Ryttarehagen som låg mellan torpen Nybygget och Lövsätter.

Landeryds Hembygdspark

tips_2

 

Ett måste för natur och kulturälskaren. Se mer info under Hembygdspark.

Landeryds kyrka

tips_3


En av Linköpings mest populära bröllopskyrkor. En vacker byggnad invigd 1753 men med med anor från 1100-talet. Gör ett besök vid kyrkan och ströva fritt på detta fridfulla område.

Landerydsstenen

landerydsstenen

Landerydsstenen är hembygdsföreningens logotype, syns högst upp på sidan. Runstenen sitter inmurad i Landeryds kyrka. Det är Landeryds enda bevarade runsten. Titta noggrant på inskriften. Försök tänka dig in i att det har suttit en människa här i trakten för 1000 år sedan och huggit in tecknen i stenen. Undrar om det regnade den dagen eller om han satt i solskenet. Mer info hittar du HÄR!

Runstensjakt

tips_10

Om du får en ledig stund över kan du bege dig ut på en spännande jakt efter en försvunnen runsten. Hjulsbrostenen finns avbildad 1726. Men stenen var spårlöst försvunnen 1862. Den stod på backen väster om Hjulsbro bro. Vart har den tagit vägen? Hembygdsföreningen har letat men inte hittat den. Kanske blir du den som hittar den, runstensfinnare kan du skriva i telefonkatalogen då.

Spången över Stångån och Kinda Kanal

tips_7

Träbro med mycket gamla anor. Här har “alltid” funnits en bro, i alla fall i många århundraden. Denna bro nybyggdes dock 1999 men är ett mycket imponerande brobygge i sig med sina 108 meter. Du måste bara ha gått över den någon gång. Även ett utmärkt tillfälle att öva på texten till sången “Kalle på spången”.  När Kinda Kanal byggdes var spången mycket lägre och den byggdes om 1870 till en öppningsbar rullbro, därför finns det också en brovaktstuga. Brovaktarstugan Spången som ligger bredvid bron är byggd i samma stil som de övriga slussvakt stugorna längs resten av Kinda Kanal. 1961 ersattes den låga bron med en högre bro som alltså ersattes med en ny 1999.

För att komma hit så får du antingen ta dig längst söderut i Hjulsbro söder om området Holmen finner du bron. eller så tar du dig till Landeryds kyrka och går ner mot ån.

Sörby by

Om du vill se en riktigt genuin 1700-talsby ska du åka så långt söderut i Landeryd som möjligt. Där på en kulle med utsikt över den vackra sjön Ärlången ligger den gamla byn som består av fem gårdar och en grindstuga. Mer info hittar du HÄR!

Uveberg

Ett perfekt ställe för den som gillar utsikter. Att sitta ner och ta en fika uppe på det mäktiga berget för att riktigt hinna njuta av landskapet är ett måste. I skogen som är som gjord för en troll teckning av John Bauer finns även rester av en fornborg.

Hur hittar man hit? Åk förbi Landeryds kyrka till Slattefors. Kommer du med bil är det bäst att du ställer den på grusplanen vid det gamla vagnslidret ovanför herrgården. Härifrån har du en promenad på cirka 2 km. Gå ner mot Slattefors sluss och följ vägen. På din vänstersida ser du berget en bit bort längs Stångån. Följ grusvägen runt en stor backe. Du passerar torpet Grönlöten. Här kan du välja att gå direkt in i skogen där fornborgen ligger uppe på backen, annars så går du vidare längs vägen och när du kommit upp så att det börjar plana ut, så har du berget på din vänstersida innanför skogen.

Tänk på att! Halka inte på mossa och håll barn på säkert avstånd, det är imponerande höjder, men även livsfarliga. Många klättrare använder sig av berget.

tips_1


Utsikt från Uveberg mot Åhagen
Känn fläkten av historia när du står på berget. Här har många imponerats genom tiderna. Det är samma imponerande känsla att titta utför stupet som det var för människor för tusentals år sedan.

Östergötland mittpunkt

tips_9

Landeryd kan skryta med att vara den mittersta socknen i Östergötland. Det har nämligen visat sig att det östgötska landskapets centrum är på kullen vid Skonberga by. Närmare bestämt i Mellangården. Så om du vill utgå från mitten i Östergötland så får du ta dig till Skonberga by i Landeryd. Bostadsområdet Skonberga är byggt på byns forna marker. Mer info hittar du HÄR!