Detta har hänt 2012

LHF-banner_800x157

 

2012-02-20 Årsmöte

Årsmötet hölls i Landeryds församlingshem på måndagskvällen. Till kvällens begivenhet tog sig cirka 80 medlemmar. Ordföranden Joakim Johansson hälsade alla medlemmar välkomna. Årsmötet öppnades och Lasse Ström valdes att leda årsmötesförhandlingarna. Joakim Johansson omvaldes som ordförande. Som ledamöter omvaldes Leif Johansson, Per-Arne Johansson och Nils-Holger Carlson på två år. Lennart Carlsson, Brita Ljunggren och Lasse Ström sitter kvar i styrelsen ett år. Ny i styrelsen blev Elisabeth Sjölund som suppleant medan Mats Franzén omvaldes som suppleant, båda på två år. Ett fyllnadsval gjordes efter Sören Steinkellner som hade ett år kvar, men ersattes av Lars Andersson som suppleant. Efter avslutade förhandlingar tackade ordföranden för visat nytt förtroende. Därefter intogs kaffe. Lasse Ström och Sven-Inge Pettersson kåserade om “Radio Roxen”-tiden. Därefter avtackades Sören Steinkellner som avgick efter 7 verksamhetsår. Kassören Lennart Carlsson fick utnämningen Sveriges Hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans och diplom för sina hittills 13 år i styrelsen. Sedan var det lottdragning, då familjen Schmiedt lyckades sälja flera lotterier under kvällen. Därefter avslutades mötet och medlemmarna hälsades välkomna till nästa möte den 2 april. Ett stort tack till damerna som hade bakat brödet till kaffeserveringen för kvällen.

2012-04-02 Diskussionskväll

 

Detta medlemsmöte lockade ett 40-tal personer till församlingshemmet i Landeryd. Vintervädret hade gett oss ett bakslag med minusgrader och lite snö, men vårsolen lyste vackert in genom fönstren när vi samlades kl 18.30. Ordföranden Joakim hälsade deltagarna välkomna och framförallt kvällens gäst, arkeolog Johan Stenvall från Riksantikvarieämbete UV Öst. Johan  tog över ordet och berättade om “Harvestads undersökningarna”, de arkeologiska undersökningar och utgrävningar som skett 2010-2011 vid Harvestad i hembygdsparkens närhet. Det finns väldigt mycket gravar i området bland annat vid Högsbacken och de sträcker sig i tidsålder från bronsålder till vikingatid. Sedan sekelskiftet 1900, då Montelius var här, hade ingen grävt i området. Många sökschakt har grävts och givit många spännande nyheter, bland annat ett långhus från äldre järnålder 0-400 år e.kr. På åkern nordväst om hembygdsparken. Det var 22-23 meter långt och 6-7 meter brett, ett stolpburet, treskeppigt hus. Huset kan ha använts i 100-200 år. Härdar på platsen kunde dateras till tidsspannet 150-220 år e.kr. Det är det första huset från den tiden som hittats vid Ullstämma-Harvestad. öster om huset fanns en stensatt brunn 2,5 meter djup. Den har någon gång blivit uttorkad och fyllts med mycket sten. Det fanns ovanligt mycket keramik från äldre järnåldern i brunnen. I närheten av huset hittades 5 st Malstens löpare, små runda stenar som man malde mjöl med.Uppe i skogen nordost om hembygdsparken hittades en kvadratisk stensättning på 8×8 meter, en grav antog man, men den var helt tom och fyndlös. Möjligtvis kan den ha fungerat som gränsmarkering eller en förberedd grav som inte användes. Den har nu grävts bort för bostadsbyggnationen. längre in i skogen längs vår hembygdsled, nära det tidigare kända gravområdet hittades fler gravar. Längre öster ut och hela vägen bort mot Nybro fann arkeologerna väldigt mycket härdar. Det skulle kunna vara “herdehärdar” som tillkom och användes när man vallade sina djur en bra bit bort från sin boplats. Det hittades också stora härdar på 2,3 meter i diameter. De var mycket användna och daterades till att ha uppkommit runt 500-600 år f.kr.
Mellan två höjder mitt inne i skogen hittades något mycket ovanligt. På sandmark fanns rester efter en stenåldersboplats, den första kända i vår bygd. Den kunde med eldhärdar och keramik dateras till 6000 år f.kr, men även fynd från 8000 år f.kr. Stolphål efter ett hus kunde dateras till 3500 år f.kr. På den tiden såg vår trakt mycket annorlunda ut. Ansylussjön sträckte sig som en stor vik in från Östersjön över stor del av mittersta Östergötland och Landeryd var ett skärgårdslandskap. Då satt dessa stenåldersmänniskor i strandkanten mellan dessa höjder. Detta var en del av det som åhörarna fick höra Johan berätta om denna kväll innan han tackades med vår torp bok och en stor applåd.
Därefter var det kaffeservering och sedan berättade ordförande Joakim om byggnationsplanerna vid Harvestad, om en ny cykelbana vid Hackefors sluss och närstående aktiviteter i föreningen. Sedan företogs lottdragning och kvällen avslutades för denna gång. 

2012-04-08 Första Tipspromenaden

 

Långfredagens snöfall fick arrangörerna att tro på en dålig start på tipspromenaden, men på söndagen lyste vårsolen varmt och inbjöd till en ljus hembygdspark. Tipspromenadgänget Lasse Ström, Leif Johansson, Christer och Cecilia Schmiedt var på plats i god tid liksom Heidi Staflin i loppisboden. Jag själv var ockå med och röjde ut vinterdvalan ur kaffestugan och körde fram utomhusmöbler. Redan vid starten kl 10 kom ett 40-tal personer och när klockan drog sig mot sista starterna kl 13 så hade över 100 personer startat. Flera besökare tittade bara in för en kaffe och våffla och en glutt i loppisboden. Så en bättre start på årets tipspromenader kan man inte önska sig och det tyckte nog besökarna också som njöt av nygräddade våfflor och kaffe efter promenaden i solen.

2012-04-14 Vårstädning nr 1 .Vårstädningen genomfördes i vårsolens värme. Det räfsades löv och tvättades fönster för fulla muggar. 20 personer deltog och drack sedan kaffe och fick grillad korv som föreningen bjöd på. 
 
2012-09-21 30-årsjubileumsfest.  Denna fredagskväll regnade det för fullt när festdeltagarna kom till Landeryd Gården i Hjulsbro. Den lilla foajén fylldes av uppklädda föreningsmedlemmar, som efter att de kommit in från regnrusket bjöds på mingelbål och en gratis entrélott. Snart blev det för trångt och dörrarna till den uppdukade festlokalen öppnades för att lätta på den trånga foajén. Det var många som skulle in, närmare bestämt 132 stycken. På scenen spelade kvällens husband Bar Quartet (Bruno Andersson, Nils-Inge Johansson, Jacek Malisz och Björn Dahlin).Strax före kl 19.00 hade alla bänkat sig vid borden och undertecknad hälsade alla välkomna till jubileumsfesten och utbringade en skål för 30-årsjubilaren. Det var jätteroligt att se så många bekanta ansikten samlade för att fira. Lasse Ström gjorde sedan reklam för det för kvällen startade “Litografi-lotteriet”, med åtta stycken dyrbara litografier som skänkts till föreningen för att inbringa ett bidrag till kassan. Det var många som köpte en del i lotteriet som kommer att finnas till försäljning på kommande arrangemang tills det är slutsålt.

Därefter sades varsågod till att äta den goda förrätten “Laxros Skagen med wasabi”. kvällens meny var tillagad av Landeryds Prästgårdar & event. När det sedan var avdukat kom kvällens hemliga gäst. Jag presenterade en god vän från Stockholm som gärna ville komma och gratulera till jubiléet. Det blev många förvånade och glada skratt med applåder när Kungen gjorde entré. Det var imitatören Jan Wolfhagen, iklädd rollen som Sveriges konung, som höll ett tal till Landeryds hembygdsförening. Därefter serverades varmrätten, “Pepparbakad fläskfilé med pistagenötter, kantarellsås och krämig fransk potatisgratäng”.

Husbandet spelade under avdukningen och sedan blev det allsång med en visa om “hembygdsparken” som jag skrev till en allsångskväll 2005. Därefter var det dags för Jan Wolfhagen att i 40 minuter underhålla publiken med trolleritrick och imitationer. Det blev många skratt för festdeltagarna. Sedan serverades desserten “Saffranspannkaka med salmbärssylt och lättvispad grädde”.

Tidigare ordföranden Lars Larsson valde att gratulera hembygdsföreningen med ett tal och hurrarop. Sedan visade jag hembygdsföreningens 30 år i bilder med historia om hur föreningen vuxit fram och vad som gjorts. Framförallt visade jag hur det oftast är kaffestunderna som blir dokumenterade med bild och att det varit fint väder i 30 år, för ingen tar kort när det regnar. Det är svårt att få med allt som hänt under 30 år och svårt att tacka alla för alla de ideella timmar som lagts ned under åren. Men det är ofantliga mängder timmar och jag underströk betydelsen av att var och en är viktig och har varit viktig för föreningen. Tack alla ni medlemmar!

Sedan serverades kaffe och chokladtryffel till tonerna av husbandet. Därefter runt klockan 23 begav sig en del gäster hemåt medan borden delvis dukades undan och flera gäster dansade till musiken. Strax före kl 24 gick sista dansen och de flesta deltagarna åkte hem. En liten skara stannade kvar och hjälptes åt att städa och återställa lokalerna. Det blev mycket disk och strax efter kl 03 på lördagsmorgonen begav sig köket hem.

Festdeltagarna var överens om att det var en lyckad kväll och det var många som uttryckte sitt tack för en trevlig jubileumsfest. Jag säger tack till alla som var med och firade och stort tack till de som gjorde kvällen så lyckad, inte minst köket!