Detta har hänt 2013

LHF-banner_800x157

 

Detta har hant 2013_1
Detta har hant 2013_2

2013-02-25 Årsmöte Årsmötet hölls i Landeryds församlingshem på måndagskvällen och cirka 80 medlemmar tog sig dit i den bistra kylan på -10C. Ordföranden Joakim Johansson hälsade alla medlemmar välkomna och öppnade årsmötet. Lasse Ström valdes att leda årsmötesförhandlingarna. Joakim Johansson omvaldes som ordförande. Som ledamöter omvaldes Lennart Carlsson, Lasse Ström och nyvaldes tidigare suppleanten Lars Andersson, alla på två år. Brita Ljunggren avtackades med blommor efter åtta styrelse år. Ny i styrelsen blev Katarina Hafström som suppleant på två år.Efter avslutade förhandlingar tackade ordföranden för visat nytt förtroende. Därefter intogs kaffe som föreningen bjöd på. Medlemmen Bo Thor, Landeryds Västergård, kåserade om “Laga Skiften i Landeryd – från medeltid till nutid”.Efter avslutat överraskades han med ett diplom från föreningen. Hembygdsföreningen delade för andra gången ut sin “lokala utmärkelse för kulturbevarande inom Landeryds socken”. (Förra gången var 2007) “För att genom ett medborgarförslag sett till att Spången renoverades och en ny cykelväg iordningställdes mellan Holmen och Spången. För att ha arbetat med dokumentation av landeryds kyrkby. För att med Thors Byggnadsvård ha flyttat äldre byggnader samt startat en byggnadsvårdsbutik vid Landeryds Västergård. Landeryd 25 fe. 2013″Sedan var det lottdragning på konstlotteriet som startades under 2012. Av ca 190 sålda lotter så var det roligt var att alla vinnare som drogs fanns på plats. Sedan drogs vinsterna på de sedvanliga lotterierna. Därefter avslutades mötet och medlemmarna hälsades välkomna till nästa möte den 8 april. Ett stort tack till damerna som hade bakat brödet till kaffeserveringen för kvällen.

2013-06-06 NationalfirandeDen 6 juni var det traditionsenligt firande av svenska flaggans dag. Närmare 1200 personer besökte hembygdsparken. En entrélott på blygsamma 20 kr såldes till varje besökare. Solen sken och från scenen framfördes underhållning. Först ut var Åtvidabergs musikkår med Åtvidabergs drill. Överums dansare liksom Folkungagillet dansade och KFUM-kören sjöng. Domkyrkolektor Björn Frennesson höll nationaldagstalet och musikalartisten Hanna Lindblad uppträdde tillsammans med BAR Quartet. Mängder av korv grillades, kaffe kokades, lotter och glass såldes samt parken var full med hantverkare.
2013-07-06 Sommarrevyn ”Jocke & Micke – sommaren med Becka”Revyn hade premiär den 6 juli. Totalt 6 stycken föreställningar spelades i härlig sommarvärme vid Smedjebacken i hembygdsparken. Nästan 700 personer kom och skrattade när Joakim Johansson och Mikael Lindh bjöd på nyskrivet material om allt från lustiga gatunamn till okunniga byggare. Rebecka Dellskog från Kulturaktörerna var ny medlem i gänget efter att hon föregående år varit med som gästartist. Hon deltog i sketcher men framförde främst vackra och roliga sånger, bland annat den omtyckta ”Östgötavisan” skriven av Jocke. Återkommande karaktärer som Jocke & Mickes tanter och gubbar blandades med Mickes nervösa karaktär med dejtingproblem, Beckas leende Natur Nissa och Jockes karaktär ”hembygdsordföranden”. Corren skrev en fin recension: http://www.corren.se/kultur/teater/vitsigheter-som-alltid-gar-hem-6438048-artikel.aspx
2013-08-18 Gammaldags auktionDen 18 augusti hölls för andra året i rad en auktion i hembygdsparken, med saker som lämnats in för att ge några kronor att gagna hembygdsföreningens verksamhet med. Ett par hundra besökare kom och lyssnade till auktionsutroparen Lasse Ström som flitigt klubbade ut fyndlådor, möbler, porslin och gamla föremål. En liten regnskvätt skrämde inte bort så många av besökarna som även kunde köpa korv och kaffe. På 2 ½ timma hade 160 utrop avklarats.
2013-09-21 Skördefest
Lördagen den 21 september var ett försök att återuppliva Hembygdsföreningens “Skördefest”. Som inte arrangerats på ett flertal år. Den mest publikdragande var i början av 1990-talet, då Ulf Schenkmanis och Lars-Erik Samuelsson från radions P1 var på besök i Hackeforsgården för en direktsändning.Då var det fullt med folk till bristningsgränsen som ställde frågor om blommor och blader, äpplen och grönsaker.Nu 2013, var det så att säga “start från “Scratch”. Då det är många begivenheter runt om i Linköping är det svårt att locka publiken till ett nytt evenemang, trots att föreningen och Hembygdsparken kunde visa upp ett 10-tal hantverkare och utställare.Samt föreningens egna blomsterutställare och fruktskulptörer.
2013-08-25 — 2013-10-06 Tips- & Bingopromenader
Höstens Tips- & Bingopromenader startade söndagen den 25 augusti, och vid de första gångerna även med “Bakluckeloppis” som drog en hel del besökare till parken. Helgen den 7-8/9 ingick promenaden i arrangemanget “Östgötadagarna”. Om väder och vind tillåter hoppas vi att både Tipspromenader och Bakluckeloppis kan starta upp till våren 2014.
2013-11-05 Medlemsträff
Måndagen den 5 noverber samlades cirka 65 medlemmar i Församlingshemmet intill Landeryds kyrka, för att lyssna till kvällens föredragshållare, Joakim Johansson.Joakim stora intresse är ju historia och att gräva i historien och forska, bl.a. genom att studera kartor från olika tidsåldrar. Joakim har tagit fram och sammanställt en serie kartor från flera hundra år tillbaka, till dagsfärska kartor. Som han visade den lyhörda skaran. Kvällen avslutades med kaffe och hembakat bröd samt dragning på de lottringar som sålts.
2013-11-23 Jul i Trädgårdsföreningen
Lördagen den 23 november var Landeryds Hembygdsförening återigen på plats i Trädgårdsföreningen i Linköping, då Linköpings kommun arrangerade “Julmarknad i Trädgårdsföreningen”. 2013 slogs rekord med antalet hantverkare och utställare. Det gick även bra för Hembygdsföreningen, även om vi inte slog rekordet från, om det var 2010 eller 2011, då vi sålde 21 varuhinkslotterier.Samtidigt som vi sålde lotter delades flyers ut med reklam om vår egna julmarknad “Lill-Gammal Jul” som går av staplen en vecka senare. Av de 400 flyers som delades ut, i år även som en rabattkupong. 5 kronors rabatt vid köp av en grillad korv i Hembygdsparken.
2013-11-30 Lillgammal jul
Vår mysiga julmarknad med hantverkare och kaffeservering m.m Arrangerades bara 1 dag 2013 nämligen lördagen den 30 november.Av de flyers som delades ut vid julmarknaden i Trädgårdsföreningen kom 23 st. med dem till parken och klockstapeln, där korvgrillningen fanns.16 hantverkare och utställare hade bokat platser till de något reducerade platser som vi kunde erbjuda. Då vi i år inte ändrat och flyttat omkring i våra museer utan i stället kunde visa exempelvis Bergdalen, som den en gång sett ut under julhelgen samt skolmuseum, visthusbod och kök.