Dalhemsboden flyttas till parken


Dalhemsboden Juni 2008
Så var äntligen kaffestugan färdig och invigd. Landshövding Björn Eriksson invigde stugan klockan 14.00 under nationaldagsfirandet. Genom att ringa i vällingklockan på stugan förklarade han stugan för invigd. Det har varit ett slit under de senaste veckorna för att få stuga färdig, men nu är den så gott som klar. Lite arbeten återstår dock, såsom lagning av stockar. Arbetet har varit intensivt de sista veckorna före invigningen. från 12 april till 5 juni avverkades så gott som varje kväll och helg med ideellt arbete samt de daglediga medlemmarna som mot slutet gav allt med målning och annan hjälp. Men resultatet får vi se som ett mycket gott betyg för allt slit. Det blev en jättemysig stuga, det trodde vi inte när vi började vrida och vända på stockarna för att pussla ihop stugan.

Dalhemsboden Maj 2008
Under våren har arbetet fortgått med boden och den börjar nu bli mer och mer färdig. Vi har satt en tidsplan och boden ska vara färdig den 6 juni då landshövding Björn Eriksson kommer för att bland annat inviga denna nya kaffestuga. En knapp månad kvar och en hel del arbete återstår. Många skakar på huvudet, men vi bara ler och arbetar vidare. Idag rödfärgades den västra gaveln, det blev ett ansiktslyft direkt. Tack alla som hjälper till och ett stort Tack till alla sponsorer som bidrar med hjälpmedel och material. Välkomna att se resultatet den 6 juni då invigningen sker klockan 14.00.

Dalhemsboden Nov 2007
På söndagseftermiddagen den 21:e sågade jag och Per-Arne till de nya ryggåsstockarna som skulle ersätta de äldre sämre som vi inte kunde använda.På onsdagseftermiddagen den 24:e kom Jens med sin lastbil igen. Ove Bäck dokumenterade med sin filmkamera lyftet av stockarna. Per-Arne och jag stod för inpassningen av stockarna och så på en timma var de sista ryggåsstockarna och gavelstockarna på plats. Nu återstår att bräda in taket så att vi får tätt till vintern.

Dalhemsboden Okt 2007
Det var sju man som samlades på söndagsmorgonen för att få Dalhemsbodens stockar på plats. Till vår hjälp hade vi Jens med sin lastbil. Han lyfte stockarna i ett rasande tempo. Vi byggde på hela övervåningen från klockan halv nio till klockan 12. Nu återstår arbetet med de allra översta stockarna på gavlarna samt ryggås-stockarna. Sedan ska vi bräda in taket och täcka det för vintern. Sen får huset stå över vintern för att sätta sig tillrätta och blåsa ur all fukt ur stockarna. Därefter vidtar arbetet med att hugga rent och laga de dåliga stockarna. Men vi satsar i alla fall på att få taket på till vintern.

Dalhemsboden Sept 2007
Ett par arbetsdagar har avklarats under sommaren. På denna torsdag samlades ett par man för att häva på stockar. Jag, Per-Arne, Lennart Carlsson, Göte och Bertil. Sven-Olov passade på att klyva resten av veden som låg vid vagnslidret. Det var ett frustande och pustande, letande och pusslande, bankande och skuffande, klättrande och lyftande med stockarna. Ove Bäck dokumenterade med sin filmkamera som han gjort vid många tillfällen. Det var även ömsom regn ömsom uppehåll. När man fått en stock på plats upptäckte man, -oj det har visst slutat regna, av med regnkappan. Så dröjde det ett par minuter så kom regnet igen. Men det är skillnad på att vara blöt och att vara sur, sa Göte och grinade. Till sist var bjälklagsstockarna på plats och vi tog kväll för denna gång. Nu är det “bara” övervåningen och taket kvar, – ja, plus reparerande av stockarna sen också.

Dalhemsboden Maj 2007
Efter att vi tagit ett sabbatsår från teaterverksamhet i hembygdsparken 2007 och därför kan hänge oss helt åt uppförandet av boden, så har det äntligen kommit igång. Redan förra året lades grundstenarna på plats och vi skaffade nysågade stockar för reparation av de gamla. Men längre har vi inte hunnit.Allteftersom vårsolen värmer upp oss mer och mer så vågar vi oss ut för att jobba i hembygdsparken. Den första dagen Per-Arne Johansson, Rune Nicklasson och jag började med stockarna blev ett evigt springande med måttbandet. När man efter en arbetsdag ska jobba kväll med ett sådant här ideellt projekt är det inte alltid som huvudet hänger med. Vi mätte och vi vred och vände på stockarna innan vi vågade kapa till de nya bottenstockarna som ska bli grunden till Dalhemsboden. Sedan tidigare låg grundstenarna på plats, men nu när vi skulle ha stockarna på plats, så vete sjutton hur undertecknad mätte när stenarna lades ut. Jag måste ha mätt på torpet Bergdalen istället för på den vi ska bygga! Nja inte riktigt, men grundstenarna var tvungna att flyttas in en decimeter från varje hörn för att stockarna skulle ligga rätt. Detta skedde en andra arbetsdag och det blev nästan övermänskligt bra när vi la på det första bottenvarvet med nya stockar, för så bra i våg blev de. Vi har valt att lägga första varvet med nysågade stockar eftersom en del av de gamla stockarna är i dåligt skick. En tredje arbetsdag började vi anpassa första stockvarvet med gamla stockar mot de nya stockarna. Detta är det moment som kommer att ta längst tid för det blir mycket sågande och anpassande innan det stämmer ihop. När väl bottenvarven är ihopknutna så är det “bara” att plocka på uppåt. Vi kommer även i nästa läge att sortera om i stockhögarna för de vi skulle ha först har ju typiskt nog hamnat underst. Arbetet mot en kaffestuga fortgår.

Dalhemsboden nedmontering Nov 2005. Skulle vi börja vårt arbete vid Loftboden i Tallboda. Det var lite kyligt men frostfritt. Jag var där strax före åtta och Nils-Holger Carlsson dök upp samtidigt. Vi fick börja med att flytta allt skräp som varit i boden men som förre hyresgästen lagt ut rakt framför boden. När vi flyttat så gott som allt dök S-O Ericson upp och vi utbytte lite hurtfriska kommentarer om att det var ju dags att komma nu. vartefter som vi började riva av plåttaket så dök fler upp, det var Nisse Karlsson och Rune Nicklasson. Åke Andersson hade lånat en traktor och skogsvagn med timmergrip och tuffade in med den framför boden vid niotiden.Correns medarbetare kom till platsen med förre caféidkaren i denna bod, 91-årige Sven Larsson och gjorde ett reportage för Corren. Ett fint reportage om nedmonteringen som för övrigt var med i Corren den 15 november 2005. Fönster plockades sedan ut och stockarna märktes upp. Sören Rydgren anslöt under dagen och vid halv fyra tiden avslutades arbetet för dagen. Vi hade satsat på att hinna få av taket men vi hann även plocka ned gavelspetsarna.

Dalhemsboden Okt 2005 Samlades ett arbetsglatt gäng med mig i spetsen. Det var Åke Andersson, S-O Ericson, Nils-Holger Carlsson, Rune Nicklasson, Henry Bergström och Göte Jonsson. Jag hann fotografera ett par vyer innan vi satte igång arbetet. Vi fortsatte att bända loss och lyfta ner stockarna. Men så hände det som inte fick hända. Jag hade hela tiden gått och manat på alla andra att vara försiktiga, men inte mig själv. Timmergripen sänktes ned runt en stock som vi lagt fram i husets framkant på övervåningen. Men så började stocken glida. Jag visste att det var några som just då gick förbi på marken så rent reflexmässigt grabbade jag tag i stocken för att den inte skulle slå ner. I samma ögonblick klämde timmergripens hydrauler åt runt stocken, det var bara ett fel, min vänster underarm befann sig inuti klon. Vi stod tre man på rad och försökte få timmergrips föraren att uppfatta att han skulle släppa. Han såg inte riktigt vad som hände på andra sidan stocken där jag stod. Till slut efter vad som kändes som en evighet, fast bara var ett tiotal sekunder kom jag loss och jag kände att det inte var bra. Jag slet fort av mig jackärmen och såg underarmen stå i en vinkel den inte skulle. Snabbt på med jackan och nerför trappan och bort till bilen för att dricka lite vätska, för jag kände hur jag blev kallsvettig och började domna bort. Vår kassör Lennart Carlsson hade precis kommit dit och fått på sig stövlarna när han i stridens hetta uppmanades att ge mig skjuts till akuten. De andra hann knappt uppfatta vad som hände. De fortsatte därefter sitt slit vid Tallboda med nedmonteringen och Sölve Karlsson från Nykil kom med sin skogsmaskin för att lasta timmerstockarna och köra dom till Hembygdsparken, medan jag på annat håll fick smärtstillande och röntgade armen. Klockan 13 sövdes jag ner för operation och vid cirka 14 tiden var loftboden nedmonterad, har jag fått mig berättat. Det blev ett par rejäla lass för Sölve Karlsson som körde fram och tillbaka från Tallboda via Vårdsberg till Landeryd.

Dalhemsboden Okt 2005. Landeryds Hembygdsförenings kontaktades av Östergötlands Länsmuseum. Frågan gällde om Landeryd var intresserade av en gammal loftbod som stod vid gamla E4:an vid Pizzeria Tallboda mellan Tallboda centrum och Malmskogen, eftersom den skulle bort för nybyggnation.Jag och tre medlemmar besök vid loftboden för att besikta den. Att boden hade flyttats från okänd ort till platsen visste vi och vi kunde av vindflöjeln ”1958” förstå att det var det året. Vi visste också att den först fungerat som kaffestuga. Vi tyckte alla att den var i hyfsat skick och att den gott skulle kunna passa som kaffestuga i Landeryds Hembygdspark. Loftboden kommer ursprungligen från gården Lilla Dalhem i Dalhem socken i Kalmar län. Där fungerade den som bland annat visthusbod. När boningshuset vid gården renoverades på 1930-talet bodde familjen så länge i loftboden. År 1958 såldes boden och den nedmonterades. Den kom att bli uppmonterad vid Tallboda längs dåvarande Riksettan (E4:an) för att fungera som kaffestuga vid den rastplats som fanns vid Tallboda. Många är de personer som minns att de stannat i Tallboda och fikat vid denna loftbod. Efter att nya E4:an byggdes så dog caférörelsen ut och upphörde. En pizzeria öppnade i en lokal bredvid loftboden. under några år på 1990-talet användes loftboden till försäljning av torkade blommor. Loftboden blev sedermera förråd för pizzerian och var vid hembygdsföreningens övertagande full av bråte. Som synes på bilden, där allt är utplockat.

Theme: Overlay by Kaira