Samlingar/Utställningar

Anners Annersa på Hultet

En fängslande utställning om en äkta rikskändis. Bygdemåls talaren Mauritz Björck alias Anners Annersa på Hultet som med sin östgötska dialekt berättade historier, sjöng visor och med dessa reste land och rike runt. Han var rikskändis under 1900-talets första halvsekel och kamperade med många av dåtidens kända underhållare. I utställning förevisas en del av hans möblemang från hans hem i Varv, Motala. Hans scenkläder och affischer från uppträdandena. Ett intressant kollage av bilder och texter om hans liv som scenartist ger bra information i utställningen. Föreningen har även sammanställt en skrift om hans liv som artist. Anners Annersa på Hultet – bygdemålsberättarenAnnes Annersa på Wikipedia
 

Hackefors Porslin

I en prydlig utställningslokal finns porslin från Hackefors för beskådan. 1929 startade Linköpingsprofilen Jonn O. Nilson Hackefors porslinsfabrik vid Hackefors som ligger inom Landeryd socken. När verksamheten 31 januari 1995 flyttades till Rörstrand i Lidköping fick hembygds föreningen möjlighet att få en del av porslinsutställningen deponerad till hembygds parken. Det är utställnings porslin som förevisas men även vardagsporslin av Hackefors serviser vilket skänkts av privatpersoner till utställningen.
 

Torparhem

I torpet Bergdalen förevisas ett typiskt torparhem för 100 år sedan. Köket är inrett för att spegla sekelskiftet 1900 och i den andra halvan av huset finns ett finrum eller “salen” som det kallades, ett rum som oftast endast uppvärmdes och användes vid högtider och kalas. Här möblerat i 1930-tals stil.
 

Textilsamlingen

Textilsamlingen. Denna ansenliga och prydligt ordnade samling av textilier är mycket unik. Samlingen har berömts av Östergötlands länsmuseum. Här förevisas kläder från 1900-talets första hälft, från bröllopsklänningar till enklare vardagsplagg. Olika tillverkningstekniker för spetsar och all slags textilier, bonader, linnen, dukar och mycket mer. Ett obligatoriskt besök för alla, men en heldag för den intresserade. Samlingarna flyttades till Lenastugan 2021 till det nya textilmuseet.
 

Lantbruksutställning

I ladugården och vagnslidret finns redskap, vagnar och maskiner som påminner om jordbruket och djurhållningen i Landeryd. För tillfället är inte samlingarna i ladugården visningsbara. Föreningen fick som gåva 1993 en Bolinder Munktell traktor från 1935, BM25. Den har helrenoverats under 1994 från rostklump till fullt fungerande av en verklig entusiast till medlem.
 

 

 

 

Theme: Overlay by Kaira