Detta har hänt 2006-2007

LHF-banner_800x157

Detta har hänt 2006 (pdf från LHF.s gamla hemsida)

2007-01-14 Stormen Per

Detta-har-hant-2007_1


Detta har hänt 2006 För två år sedan passerade stormen Gudrun och ställde till det med en del omkullblåsta träd i hembygdsparken. Stormen Per som drog förbi under söndagen gjorde sig inte mindre påmind i hembygdsparken. Tegelpannor flög ner från taken och nockbrädor på ladugården lossnade. Parkens uppsatta stora julgran knäcktes av jämns med backen. En ek bakom torpet Bergdalen gav med sig och vilar tillsvidare i grenverket på en annan ek. Tråkigt på ekarna, men nu kan vi få fler stockbänkar framför Smedjebackens scen, bara vi får ner den. Även runt om i Landeryd ställde stormen till det med omkullblåsta träd och strömlöst för många hushåll på Landeryds landsbygd. Hembygdsleden genom skogen mot Nybro gick inte att komma fram på, men har nu röjts.

2007-02-26 Årsmöte

 

Detta-har-hant-2007_2


Årsmötet hölls för första gången i föreningens historia i församlingshemmet vid Landeryds kyrka. Den fina lokalen är sedan förra året nyrenoverad. Drygt ett 80-tal kom till årsmötet. Lasse Ström satt som mötesordförande. Efter mötesförhandlingarna delades blommor ut till medlemmar som avtackat sig sina uppdrag som ansvariga i olika kommittéer. Speciellt värt att nämna från mötet är att Mats och Elisabet Henefalk fick ta emot föreningens nya pris för kulturbevarande i Landeryds socken. Henefalk visade i kaffepausen en film om hur flytten av magasinet vid Slattefors gick till.
Diplomet som delades ut på årsmötet.

2007-04-02 Diskussionskväll

 Arkeolog Alf Eriksson redogjorde om Ullstämmas historia genom de arkeologiska undersökningarna i somras.Föreningen anordnade ett medlemsmöte i Ekbackens servicehus matsal. I foajén sålde Ingrid och Cecilia lotter till besökarna. Kassören inkasserade kaffepengar i utbyte mot kaffebiljetter. Så slog klockan sju. Efter att jag hälsat ett 45-tal medlemmar välkomna berättade jag kortfattat om hur styrelsen konstituerat sig. Jag presenterade fotoprojektet som vi startat en studiecirkel kring i syfte att göra en bilderbok över Landeryd. Därefter intog kvällens gäst plats framför åhörarna. Arkeolog Alf Eriksson från riksantikvarieämbetet presenterade de arkeologiska undersökningar som under sommaren 2006 gjordes vid Ullstämma inför kommunens planerade bebyggelse. Han visade kartmaterial och presenterade fornlämningar samt teorier om varför Ullstämma fått sitt namn. En mycket intressant föreläsning för den insatte, att Ullstämma varit en plats för en fördämning av vatten som ett led i att få bättre odlingsjord. Och detta mitt i det som är tänkt att bebyggas. Många var intresserade och ville tala med Alf efter föreläsningen när det blev kaffedags. Efter kaffet berättade jag om den Landeryds stake som säljs till förmån som nu kommer att finnas att köpa igen efter att den varit slut i bra många år. Se vidare under Skrifter och försäljning i menyraden till vänster. Jag berättade så vidare om vilka aktiviteter som ligger i närmaste tiden för föreningen. Kvällen avslutades med lottdragning i varuhinks lotteri.

2007-05-06 Vårvandring vid Tinnerö  
Detta-har-hant-2007_3
Detta-har-hant-2007_4


Föreningen Linköpings ekopark hade bjudit in medlemmarna i Landeryds hembygdsförening till en söndagsförmiddag i Tinnerö eklandskap. Samling skedde vid torpet Fröbergets parkering vid halv tio och det var strålande solsken som välkomnade de 23 besökarna till detta vackra eklandskap och naturreservat. Ulla-Britt Forsgren, ordförande i Linköpings ekopark hälsade oss välkomna och guidade sedan tillsammans med Jan Moberg oss runt bland fornlämningar och natur. Vid första anhalten i en naturskön backe hörde vi alla hur göken gjorde sig hörd i en skogsbacke i närheten. Vilken tur att vi inte var här på gökotta för då hade vi säkerligen inte hört någon gök. Efter en vandring bland gravar och ekar återvände vi till första anhalten där vi blev serverade kaffe med tilltugg, mycket trevligt ordnat! En promenad tillbaks till torpet Fröberget som Linköpings ekopark övertagit och renoverar med varsam hand. En grupp entusiaster ur ekoparkens medlemsskara visade oss runt i torpet och i trädgården som har genomgått en ordentlig uppfräschning från igenväxt djungel till återställd trädgårdsfröjd. Inne i torpet pågår renovering enligt gamla metoder, sakta men säkert blir det ett fint resultat. Efter tre och en halv timma i solsken och skön natur tackade vi så medlemmarna ur Linköpings ekopark som ställt upp denna förmiddag för att visa oss deras verksamhet. Ordet Upplevelse sammanfattar denna söndagsförmiddag.

2007-05-12 Vårstädning i Hembygdsparken  
Detta-har-hant-2007_5Detta-har-hant-2007_6Detta-har-hant-2007_7
Detta-har-hant-2007_8


Efter en regnig kväll och natt samlades 25 personer klockan nio på lördags morgonen i en blöt hembygdspark för att städa efter hösten och vinterns tillställningar. Löv krattades och blåstes bort med en lövblås, sly röjdes bort, diken rensades och sommarmöbler bars ut. Invändigt städades torpen och museerna, mattor skakades och fönster putsades. Efter ett par timmars slit serverades kokt korv och kaffe med bulle. Så fortsatte arbetet fram till lunchtid då de flesta trappade av. Vid halv två gick de sista hemåt, men Nils-Holger höll ut en stund till.

Ingrid var en av alla som putsade fönster.
2007-05-19 Arbetsdag – skogsröjning  
Detta-har-hant-2007_11
Detta-har-hant-2007_10Detta-har-hant-2007_9


På lördagsmorgonen vid niotiden samlades ett gäng medlemmar för att röja i Smedjebacken. Hembygdsföreningen får ett bidrag på 3000 kronor av Eklandskaps fonden för att röja runt ekar i backen mellan Hembygdsparken och fastigheten Högsbacken vid golfbanan. jag har tillsammans med kommunekolog Gunnar Ölvingsson gått igenom backen för att se hur föreningen skulle röja, inte för mycket så att det blir en park men runt varje ek ska andra träd inte växa upp i trädkronorna. Tanken är att även anlägga en trevlig gångstig genom backen och en vision är att iordningställa den så pass att även rullstolar kan ta sig fram på denna led. Redan under arbetets gång kunde man se hur vacker skogsbacken är så det vore roligt att kunna delge den naturen till fler besökare. Vi kommer att ta kontakt med länsstyrelsen, för de ville ha ett ord med i leken så att vi inte förändrar det fornminnesrika området för mycket. Det är heller inte tanken att förändra marken, endast fylla på med grus där det behövs. Nils-Holger gick före med motorsåg och fällde träd och sly, efter gick jag, Bertil, Lennart, Nisse, Göte och drog ner riset från backen, ett evigt dragande syntes det, men med så många som drog gick det ändå undan. Efter ett tag kom Sören med sina barnbarn och hjälpte till att dra. Bengt gick och klippte stubbar i stigens riktning så att vi inte skulle snubbla. Under tiden så höll Ove på att klippa gräs i parken så det var full aktivitet vid hembygdsparken. Så kom Leif och ordnade kaffe med dopp så att alla fick en välbehövlig paus. -Jaha, nu ska han ta kort! – “Di där di bare sitter ner”, blir det då! sa Göte. Ja, annars blir det bara kort på hur ni går och drar hela dan sa jag! Vi fortsatte sedan fram till tolv hugget innan vi kände att det räckte för dagen. -Nu tog soppan slut, sa Nils-Holger, nu är dagens beting över. Det blev en rejäl rishög vid Smedjan vill jag lova. Ove fortsatte att klippa gräs ytterligare någon timme. Efter att ha dragit dagens ris får alla som hjälpte till Dagens Ros.

2007-05-24 – 25 Inbrott i Hembygdsparken  

Hembygdsföreningen hade under torsdagsnatten och fredagsnatten påhälsning i Smedjan. någon eller några personer bröt sönder lås och dörrar, men som tur var så skedde ingen vandalisering. De letade troligtvis efter pengar. Man kan i alla fall utesluta att det var föreningsmänniskor för är man det så vet man att ideella föreningar inte har några pengar så att man slipper leta.

2007-06-03 Vandring i Slattefors
Detta-har-hant-2007_12Detta-har-hant-2007_13Detta-har-hant-2007_14


Klockan nio på söndagsmorgonen samlades 38 personer på gamla ladugårdsplanen vid Slattefors. Solen sken och det var en perfekt dag för vandring. Jag hälsade alla välkomna och började med berätta om de ekonomibyggnader som funnits vid Slattefors. Vi gick sedan ned till magasinet som har fått en ny vacker plats i herrgårdsparken. Familjen Henefalk på Slattefors välkomnade oss in i magasinet och berättade om renoveringsplanerna. En fråga uppkom om kvarnstenarna utanför magasinet kom från Slattefors. Elisabeth Henefalk berättade att de kommer från Tafors kvarn i trakterna kring Åtvid samt från Kisa. Efter att ha gått igenom det bastanta magasinet vandrade vi ned till herrgårdsbyggnaden där jag föredrog ägarlistan och platsens historia med understöd av familjen Henefalk. Kerstin Hedenstierna som är uppvuxen på gården berättade minnen och bland de övriga åhörarna fanns personer med anknytning till Slattefors som nickade instämmande.Vi lyssnade till spännande berättelser om de tegelvalv som finns under huset och om en möjlig flyktväg från källaren, en tunnel som skulle ha mynnat ut nedanför trädgården. Vi gick runt huset och vidare mot Stångån och slussen. Där berättade jag om forsens kraft som gett kraft till flera verksamheter samt om gården Uggletorp som fick rivas när slussen skulle byggas.Efter nästan två timmar tackade vi familjen Henefalk för sin gästfrihet och avslutade vandringen.

2007-06-06 Nationaldagsfirande och invigning  
Detta-har-hant-2007_15
Detta-har-hant-2007_16Detta-har-hant-2007_17Detta-har-hant-2007_18


Nu har sommaren börjat! En bättre dag för att fira den svenska flaggan går knappast att uppbringa. Högsommarvärme och strålande solsken välkomnade funktionärer och besökare till Hembygdsparken. Vid klockan 13.30 hade redan ett stort antal besökare tagit plats i parken. Jag hälsade alla välkomna till invigningen av de nya museerna i Smedjan och berättade kort om arbetet med den lokalen. Så lämnades ordet över till borgmästare Ann-Chatrine Hjerdt som skulle förrätta invigningen. Efter ett fint invigningstal överlämnade hon boken “Östergötland” med bilder från länet som gåva från Linköpings kommun till Hembygdsföreningen. Sedan ringde hon i en skolklocka och invigde på så sätt skolmuseet och de andra utställningarna. På denna signal öppnade en tidsenligt klädd lärarinna, Elisabeth Sjölund från Hjulsbroskolan. Tio skolbarn också i tidsenliga kläder sprang fram och ställde upp så att fröken kunde hälsa godmorgon och kolla så att de var rena om händerna. Sedan gick de upp i skolmuseet och medan besökarna gick igenom museet så utfördes en lektion. Några minuter innan klockan 14 startade en parad upp nere vid Smedjan med Bosse medlem i både Folkungagillet och hembygdsföreningen som fanbärare. Efter honom gick spelemän sedan jag, lärarinnan Elisabeth och borgmästare Ann-Chatrine och därefter skolbarnen samt folkdansarna Tisdagsgruppen från Folkungagillet. Väl framme vid den provisoriska scenen vid ladugården hälsade jag alla välkomna och lät Sven-Olov ringa i vällingklockan, som brukligt varit vid de senaste årens firande. Sedan övertog Ann-Chatrine ordet igen och höll sitt nationaldagstal. Sedan hurrades för svenska fanan och sjöngs “Du gamla du fria”. Parkeringen var vid det här laget fullproppad av bilar och även vägen mot golfbanan. Cirka 600-700 besökare beräknade vi till. Så följde underhållning med kören Omkvädet, dans av folkdansarna i Folkungagillet och sedan spelmännen från Söderköping, Gnid och Drag som spelade trevlig allmogemusik. Under tiden serverades kaffe i långa rader vid kaffeserveringen i Smedjan och vid torpet Nain. Lotterierna gick bra och folk spankulerade runt kring loppmarknadsborden. I torpet Bergdalen fanns en ny utställning om 1900-talets textilier i hemmet att beskåda. Så följde dans av Folkungagillets barngrupper och den sista programpunkten för dagen stod dur spelaren Andreas Karlsson för, ackompanjerad av Björn Ek. Så började dagens program att så sakteliga trappa av och besökarna var nöjda efter att ha spenderat eftermiddagen i gröngräset bland vänner och bekanta och med en otroligt skön sommarvärme. som sagt nu känns det som att sommaren har börjat, för nu är första arrangemanget i hembygdsparken, vår oas, avslutad.

2007-06-23 Friluftsgudstjänst  
Detta-har-hant-2007_19

 


Klockan 16 i hembygdsparken hölls en friluftsgudstjänst med komminister Elisabeth Eriksson. Vid Klockstapeln hade bänkar ställts upp för ett 30-tal personer som valde att närvara samtidigt som de regntunga molnen skingrades något och det blev uppehåll. Efteråt hölls kaffeservering.

2007-07-01 Första Allsångskvällen vid Smedjebacken i Hembygdsparken  
Detta-har-hant-2007_20Detta-har-hant-2007_21


Veckans väder verkade vara väldigt vått, varvid vårt värsta scenario verkade bli en allsång i regn. Men allt regn till trots så sken solen under söndagseftermiddagen och lockade publik till årets först allsångskväll. När alla hade satt sig tillrätta och Allsångsledaren Lasse Ström hälsat alla välkomna tillbaka i år igen så var det 200 personer som hade bänkat sig. Det är återigen en rekordstart, mot förra årets start med 175 personer. Ett femtontal funktionärer hade slutit upp för att ge publiken den bästa servicen. Ljud-Göran skötte ljudet med galans och det var nog ingen som kunde undgå att det var allsång i Landeryd igen. På scenen fanns förutom Lasse Ström även Jacek Malitzs och Micke Seldahl. Gästmusiker och gästartist var Nils-Inge Johansson. Efter ett par allsångslåtar var det dags för mig att i vanlig ordning framföra något på scen. Iförd en rutig kavaj i bästa allsångsledarstil blev det en låt om allsång med egenkomponerad text, nämligen “balladen om den stora allsångskampen vid Smedjebacken”. Efter mig gjorde kvällens gästartist Sven-Inge Pettersson entré och framförde ett par vitsigheter. Nils-Inge Johansson bjöd också på sång under kvällen. Solen strålade glatt men vissa orosmoln visade sig på himlen, men de gjorde inget väsen av sig. I pausen blev serveringen genast anstormad av publiken som var sugen på kaffe och våffla eller grillad korv. Efter två timmar kände både publik, artister och funktionärer sig nöjda med en fantastisk kväll. En bättre allsångsöppning kan man inte önska sig. Vi ses nästa vecka.

2007-07-15 Blästad magasinet och Andra Allsångskvällen vid Smedjebacken i Hembygdsparken  
Detta-har-hant-2007_22

Efter att förra söndagen blev inställd av dåligt väder var det så dags för en ny allsångssöndag. Väderprognosen såg lovande ut men det skulle vara blåsigt stod det, och det kan vi nog konstatera att det var. Men dagen i hembygdsföreningens tjänst började redan på förmiddagen för mig, kassören Lennart, vice ordföranden Sören och ledamoten Per-Arne. Klockan 11 på förmiddagen samlades vi vid Blästad magasin för att avverka påsk rivningen av köpekontraktet gällande just Blästad magasin. Representanter från den upplösta bostadsrättsföreningen vid Blästad som hittills varit ägare av magasinet mötte upp oss och vi samlades i deras samlingslokal “Röda huset”. Där lästes köpekontraktet igenom men vi hade dock redan sedan tidigare bestämt oss och kollat så att allt stämde. Pappret undertecknades och från och med idag tillhör Blästad magasin Landeryds Hembygdsförening. Kassören betalade kontant och framlade två blänkande 50-öringar till säljarna som tacksamt tog emot köpeskillingen. Nu väntar bara de formella gångarna innan vi får en lagfart. Det är ett spännande projekt och mycket roligt att hembygdsföreningen nu har övertagit magasinet för att bevara för framtiden. Byggnaden är Q-märkt (kulturreservat).Nog om detta. Så kom kvällen med allsången i antågande. Förberedelserna flöt på bra och ljudteknikern Göran drog kablar för fullt mellan vindpustarna. – Det mojnar nog mot kvällen, lugnade jag funktionärerna med. Så började publiken att ramla in och inta sina platser i backen i solskenet som värmde i vinden. Parkeringsvakterna Bertil och Per-Arne hade fullt sjå att få in alla bilar. Lotteriföreståndarna Christer och Cecilia hade bunkrat upp många lotterier med tjusiga varuhinkar till de köpsugna besökarna och det var tur för lotter är något som lockar, det märks tydligt under allsångskvällarna. Ett trevligt inslag för kvällen var att några i publiken kom från klädgruppen i Gamla Linköping. I tidsenliga kläder gav de lite extra till atmosfären i backen. Så bjöd orkestern upp till sång, Bruno Andersson var med på pianot igen efter att ha varit borta första gången. Jacek Malistz, Lasse Ström som allsångsledare och Micke Selstedt på trummor. Gästartist för denna söndag var skönsjungande Jessica Eriksson som bjöd på flera låtar under kvällen och som Lasse Ström försökte gifta bort i år igen. Så innan pausen var det min tur att äntra scenen på ett nytt sätt och som Per-Arne sa efteråt till mig, –Man skulle vilja se vad det är som rör sig i den skallen!Denna kväll utklädd som kanalskeppare berättade jag lite om Kinda kanal och framförde en lite sång om kanalen ackompanjerad av orkestern. Därefter blev det paus, välbehövligt. Vid kaffeserveringen blev det genast kö då publiken var sugna på kaffe och våffla. Men många var även sugna på korv. Vid grillen stod Leif, Bengt och Sören och lockade med den trevliga doften av grillad korv. Ostlotteriet sålde slut som vanligt i pausen.I andra akt fortsatte Lasse Ström att få publiken att gunga, resa sig, kramas och vissla allt för att hålla publiken varm i blåsten. Så blev det dragning av ostlotteriet, Lasse stod på scen och ropade vinstnummer medan Leif fick springa bland bänkarna med ostar till de som vann. Så när det var slut fram emot 21-tiden så började vinden att mojna, precis som jag sa tidigare… dock lite senare än vad jag hoppats. Men de flesta i publiken satt troget kvar till sista allsången och vi räknar med att få se alla komma åter till nästa söndag förhoppningsvis utan blåst och i solsken. Nu ska jag bara fundera ut något nytt att framföra till nästa gång, väl mött då.

2007-07-22 Tredje Allsångskvällen vid Smedjebacken i Hembygdsparken  
Detta-har-hant-2007_23


Det var även denna söndag ganska blåsigt runt Smedjebacken när vi började förbereda kvällens allsång. Men det lugnade ner sig framemot kvällen och tur var väl det så att inte regnet som var väg söderifrån inte kom fram. Folk började komma redan en timma före start. Parkeringen blev överfull och Per-Arne ropade på S-O att inte prata med alla som kom. Slutsats, man kan inte sätta någon som känner alla, till att vara parkeringsvakt. Omkring 250 personer bänkade sig framför scenen på stockar, bänkar och egna stolar. och väntade på att Lasse Ström och övriga på scenen skulle dra igång kvällens allsång. Gästartist för kvällen var skönsjungande Lana Brunell, känd bland annat från Radio Östergötland, och som bjöd på flera olika låtar. Så blev det dags för mitt eget framträdande i förklädnad som vanligt. Jag brukar vara noga med att inte synas när jag smyger genom parken till Smedjebacken, men idag var jag extra noga när jag kikade ut ur skjulet jag klär om i.Jag överraskade publiken genom att vara utklädd kjol, förkläde och andra kvinnoklädestillbehör. Det blev ett par skrattsalvor för publiken när jag förklarade att det var Lasse Ström som väckte tanken för två år sedan. När jag berättade om vad jag skulle vara en gång, så sa han att jag inte skulle vara rädd att klä ut mig till kvinna. och som jag sa till publiken, jag hoppas för hans och min skull att det var på scen han mena! Jag frågade Jacek på scenen om vad han tyckte, han brukar ha bra kvinnosmak.    – jag är utlänning men inte blind! Efter att berättat om änkor i allmänhet så framförde jag en visa om en viss sorts änkor, med en lådspikarsång! När det senare blev dags för paus såldes lotterier, korv och våfflor i långa banor, som vanligt gick det väldigt bra, särskilt korven som tog slut. Efter paus sjöng Lana några fler låtar och allsångerna ekade över parken. Så var även denna kväll till ända. Det som var extra roligt efter en sådan här trevlig kväll var att det var många som gav sina glada tillrop och påhejningar till mig när de gick hem, för mitt framträdande och det är något som är jätteroligt att få gensvar. Och av publikens betyg att döma om Smedjebackens allsång i allmänhet, så alla andra allsångs-ställen, släng er i väggen!!

2007-07-29 Fjärde Allsångskvällen vid Smedjebacken i Hembygdsparken  
Detta-har-hant-2007_24.1Detta-har-hant-2007_25Blåsten har förföljt oss de senaste söndagarna och så även denna. Orkestern ville vara tidiga för att repetera med gästartisterna så jag var på plats vid fyra så att ljudteknikern Göran kunde börja plocka ut tekniken. Så kom orkestern och gästartisterna och övade, medan funktionärerna plockade fram allt runtomkring, med kaffeservering och lotteriförsäljning.
Redan klockan 18 började publik att inta sina platser. Snart konkurrerar vi med Skansen, där folk köar från tidig morgon. När det så var dags att börja allsången hade 230 personer bänkat sig framför scenen. Allsånger sjöngs med ackompanjemang av Lasse Ström, Jacek Malitzs, Nils-Inge Johansson och Mikael Selstedt på scenen. Kvällen till ära så var det två gästartister inbjudna. Den första att beträda scenen var Lasse Andersson som bland annat sjöng Elektricitetsvisan, Motorcykelvisan och låtar av Hasse & Tage. Några fler allsånger avverkades och så var det dags för nästa gästartist, den unga skönsjungande Emma Klasson som bjöd på några vackra låtar som gav en, om möjligt, mer trivsam stämning. Innan pausen var det så min tur att äntra scenen, denna kväll iklädd frack och hög hatt.Det blev en sång om allsång och sol som jag även framförde förra året, en liten återblick från gångna år som jag sa, fast jag behövde fusklappen ändå! I pausen gick våfflor och korv åt i mängder till den frusna och “genomblåsta” publiken. I andra akten kom gästartisterna tillbaka och bjöd på fler låtar ur sin repertoar innan ostlotteriet drogs och kvällen var till ända. Nu har vi en allsångskväll kvar och vi hoppas att den bjuder på mer värme än de andra har gjort. På återhörande!

2007-08-05 Femte och sista Allsångskvällen vid Smedjebacken i Hembygdsparken  
Detta-har-hant-2007_27
Detta-har-hant-2007_28


En skönare avslutning på allsångskvällarna kan man knappast få. Vädret under dagen var varmt men mulet, men till allsången bröt solen igenom och skapade en underbar atmosfär i den ekbeklädda backen. Förberedelserna flöt på som vanligt och vid 18-tiden började bilar och cyklar trilla in på parkeringen. Kvällens vinnare på parkeringen var en gammal Plymouth från 30-talet, det var några ur klädgruppen från Gamla Linköping som kom i den. Och klädgruppen förgyllde även denna kväll med sina gamla dräkter. vid allsångsstarten hade ca 250 personer bänkat sig. Orkestern bjöd som vanligt på god stämning med allsångerna. Gästartist för kvällen blev faktiskt en ur orkestern, Jacek Malitzs som bjöd på flera låtar i följd bland annat en på italienska, det lät som det iallafall. Han tog på sig ett par solglasögon och genast blev han italienare som han sa.

Detta-har-hant-2007_31Detta-har-hant-2007_32Detta-har-hant-2007_33


Mitt uppträdande för kvällen blev en gestaltning av den fiktive baron Rutger Stare som berättade om adelsfolk, drog en historia och sjöng den egenhändigt skrivna Adelsvisan.

Detta-har-hant-2007_29Detta-har-hant-2007_30


Så blev det välbehövlig paus med våffla och korv. Andra akten drogs igång med att orkestern spelade en låt medan folket samlade sig igen. Efter första allsången återkom jag i kostym likt en ur flottan. ställde mig på scen framför den undrande publiken, tog av mig skon och satte foten i en ICA-kasse för att sedan lyfta upp med en potta på foten och sjunga visan om styrman Karlsson som satte foten i en potta. Senare blev det dags för Jacek och övriga på scen att framföra ett potpurri av rock n ‘roll låtar. Den första var underlig sa Jacek, den heter “Be lapp bam beluba be lapp bam bom” (eller hur det nu stavas, de kunde ju knappt uttala det själva på scen). När det blev dags för lottdragning blev det ombytta roller och Leif övertog mikrofonen, medan Lasse fick springa med ostar och passade då på att ge ostvinnarna en kram också. Innan sista allsången sjöngs så avtackades alla medverkande med en blomma. Orkestern, ljud-Göran, funktionärerna och ordföranden själv. Och framförallt ett stort tack till publiken som så troget kommer varje gång. Nu är det slut på allsången och vi får ladda inför nästa års allsång och med denna kväll i minne så är det inte svårt att se fram emot julikvällarna nästa år. Men nu ska vi fira sommarfest nästa söndag först. Vi ses då!

2007-08-12 Sommarfest  
Detta-har-hant-2007_34.1


Återigen har en sommarfest avklarats i Landeryds Hembygdspark. Tyvärr en något blöt tillställning liksom förra årets sommarfest. – Man kan tro att det går troll i den här dagen, som ljud-Göran sa när han och jag var först på plats på morgonen i duggregnet. Redan på lördagen hade ett gäng samlats för att förbereda söndagens aktiviteter och då var det solsken hela dagen. Men denna söndag var det tätt mellan skurarna. Hantverkarna började strömma till från halv tio och när dagen började klockan elva var alla på plats vid de marknadsstånd som föreningen ställt upp eller de själva haft med sig. Några minuter efter elva var det dags för invigning av den nya Högsbacksleden i skogsbacken ovanför hembygdsparken. Jag hälsade alla välkomna till sommarfesten och förklarade Högsbacksledens tillblivelse. Sedan berättade naturvetaren Jan Landin, som representant för Eklandskapsfonden, lite kortfattat om fonden och eklandskapet. Därefter var det dags för att inviga leden varpå jag tillkallade den närvarande hedersordföranden S-O Ericson som hade idén på en led i denna backe redan för 15 år sedan och varit en av de arbetande i detta projekt. Han invigde Högsbacksleden genom att klippa av ett gul-blått band. Kvart i tolv spelade Motalabandet The Ramblers på Smedjebackens scen låtar från 60-talet. Det var ingen anstormning av publik framför scenen vid första passet, men deras musik klingade ut till alla i parken.Under tiden sågade motorsågsskulptören Åke Harrström från Norrköping till en liten skogstomte till hembygdsföreningen som ska stå vid Högsbacksleden. Han hade redan sågat till en skulptur, “hund i balja” som lottas ut av föreningen. Under dagen var det säkerligen mellan 400-500 besökare i parken, tyvärr inte fler på grund av vädret som titt som tätt skvätte ner besökarna. Bland hantverkarna fanns träsaker, tygsaker, metallsaker, karameller och allsköns föremål att inhandla för besökarna och varje heltimme lottades det ut vinster på parkeringslotteriet. Tipspromenaden på den nyinvigda leden lockade ett 40-tal personer att försöka klura ut svaren och femkampen gav besökarna möjlighet att prova kraft och teknik för att få bollar i mjölkså och hästskor runt pinne. Tappra funktionärer höll humöret uppe när regnet öste ner. Vår egen traktor-Åke, som jag föredrar att kalla honom, visade upp föreningens Munktellare för intresserad publik och i de öppna husen visa guider bland textilier och skolmuséer. Föreningens lotterier lockade också med varuhinkar, ostkakor, ostar och textilier. vid halv två kom det en långdragen skur och Hjulsbro Gammeldansare som skulle dansa klockan 14 tittade sig bestört omkring över det blöta gräset. Men så upphörde regnet och de marscherade in till Evert Hellstrands dragspelsmusik och framförde ett par danser på gräset, och det gick bra tyckte dom själva. vid halv tre var det dags för The Ramblers att spela igen och nu var det mer publik bänkad vid kaffeborden vid Smedjans kaffeservering där det serverades hembakt bröd i långa banor medan dom som var sugna på korv fick ta sig till klockstapeln där “korvkommittén” grillade och kokte för fullt. Efter att The Ramblers spelat sista låten blev det prisutdelning för femkampen och tipspromenaden. Det var inte många vinnare kvar eftersom det var slutet på dagen, men de kommer att få sina priser. Därefter tackade jag alla för denna trivsamma dag som trots regnet blev ett trevligt arrangemang och det kan vi bland annat tacka alla hantverkarna för, för det var rekord i utställare i år, 16 stycken, det är roligt. Så nu är sommarens sista stora aktivitet till ända och vi håller tummarna för att nästa sommar blir hyggligare mot oss.

2007-08-12 Dragning av lotteriet på “Hund i Balja”  

Dragningen av “Hund i Balja”-lotteriet är avklarad och vinnaren har fått skulpturen som tillverkades av motorsågsskulptören Åke Harrström på hembygdsföreningens sommarfest den 12 augusti. Det var Inga-Lill Thor, Landeryd som vann.

2007-08-19 Cykeltur vid Slattefors  
Detta-har-hant-2007_35
Detta-har-hant-2007_36Detta-har-hant-2007_37


Hittills har hembygdsföreningen anordnat vandringar, men nu tyckte jag att det var dags för en cykeltur. Klockan nio på söndags morgonen var det samling vid Slattefors vagnslider “Långholmen”. Jag var osäker på om någon skulle komma, men det vackra vädret kunde ju locka någon i alla fall. Och mycket riktigt så dök sju cykelburna personer upp. Själv genomförde jag cykelturen på en cykel, modell 1890-tal, för som jag sa: ska man cykla på en gammal väg måste man ju ha en gammal cykel. Cykelturen blev uppstyckad i många mindre etapper eftersom vi stannade ofta och tittade på omgivningarna som jag även berättade om. Vi cyklade den gamla vägen mot Lund. Vid Lund blev vi inbjudna av de boende att besöka det lilla torpet Lilla Lund som är en väldigt trevlig och välbevarad liten stuga. Sedan stannade vi till vid Grindstugan och sedan vidare mot Åhags-korset, mot Holmlyckan, Rosenlund och ner till Nybygget. Vid sistnämnda torp blev det dags för en välbehövlig fikarast på förstukvisten. Därefter ledde vi cyklarna in i skogen till en svårtillgänglig glänta med en av Landeryds vackraste stenmurar. Där låg förr torpet Ryttarehagen. Därefter tog vi oss ut på vägen mot torpet Smatten som vi även besökte. Sedan bar det av till Slattefors igen. Hela turen tog 3,5 timma att genomföra och vi var alla nöjda i det soliga vädret.

2007-09-21 25-års Jubileumsfest  
Detta-har-hant-2007_38Detta-har-hant-2007_39


Klockan 19 på fredagskvällen hade 38 personer samlats för att tillsammans fira Landeryds Hembygdsförenings 25 år. På Landeryds Golfrestaurang Systrarna P hade systrarna Amanda och Maria med personal dukat upp till fest i den stora glasrotundan. De närvarande bjöds på ett glas mingel-cider för att fukta strupen, även att vädret utanför var ihållande regnigt. Jag bjöd de närvarande att inta en plats och så drog kvällens underhållare igång med en startlåt. Det var Stellan Franzén och Lars-Gunnar Karlsson med sitt Happy Hour Band som stod för underhållningen. Därefter hälsade jag alla välkomna till jubileumsfirandet och höll ett tal om hur fantastiskt det är att denna ideella hembygdsförening har hunnit med så mycket under 25 år. Anmälningslistan med de 38 namnen på tog Stellan snabbt fasta på och sjöng en sång genom att räkna upp de närvarande. Därefter bar restaurangpersonalen fram förrätten. Jag visade sedan diabilder från hembygdsföreningens första år under 1980-talet och jag själv var faktiskt med på några hörn, en sak som jag drev på lite extra; “Se bildbevis på hur eran nuvarande ordförande redan vid hembygdsföreningens andra sommarfest 1985 iakttog hembygdsföreningens verksamhet”. Stellan och Lars-Gunnar Sjöng vidare och Stellan berättade däremellan om sina barndomsår i Hjulsbro och i Landeryds småskolor.Varmrätten som bestod av kyckling eller lax, vilket man nu hade beställt avnjöts under allmänt småprat. Sedan var det dags för mig att visa fler bilder från föreningens verksamhet från 1990-talet med framförallt uppbyggnaden av hembygdsparken.  Till kaffet sjöng Stellan och Lars-Gunnar vidare och gav oss alla närvarande en riktigt trevlig kväll med blandad musik och många medryckande låtar. Lite hätsk stämning blev det mellan borden när en musiktävling utfördes, men sedan stillades sorlet och alla klappade och sjöng med till den sena timmen var slagen. Efter skålande och lyckönskningar och ett bejublat sista nummer från underhållarna var klockan halv elva. Jag tackade alla närvarande och förklarade att jag som ordförande trivs väldigt med min uppgift att föra hembygdsföreningen framåt, men att det vore ingenting att vara ordförande för om det inte varit för alla medlemmar och mina föregångares slit under dessa 25 år. För vad vore en förening utan medlemmar och entusiaster. Vi ses om 25 år när vi firar 50 år sa jag, men närmast blir det höststädning nästa lördag! Och vi jubilerar innan 50 ju redan om fem år igen! Till slut vill jag önska lycka och välgång till Landeryds Hembygdsförening i framtiden!

2007-09-29 Höststädning  
Detta-har-hant-2007_40Detta-har-hant-2007_41

Det var i ett rejält ihållande regn som hembygdsparken visade upp sig denna lördagsförmiddag. Jag trodde faktiskt inte att vi skulle bli många alls, men vi blev ju faktiskt 16 stycken totalt. En del gjorde det enda rätta och höll sig inomhus. I torpet Bergdalen hölls Margareta, Gunnel och Gunvor där de städade husen och satte in innanfönster. i Smedjelokalen städade Marianne och på övervåningen satte Lasse och Siv in innanfönster. Utomhus kämpades det friskt på klafsande gräsmattor och grusgårdar. Persson och Remle plockade in sommarmöbler medan Nils-Holger, Bertil, Ove lade upp bräder i ett provisoriskt virkesupplag. Sören R. och Fischer staplade ved medan jag, Per-Arne och S-O plockade rent i det gamla virkesupplaget.Hösten har kommit med rask takt till Hembygdsparken. Men arbetet upphör inte i och med detta. Många arbetsstunder kvarstår innan nästa arrangemang nämligen Lillgammal jul. Dalhemsboden kommer att få ett par arbetsdagar ytterligare på sig innan vintern. Hembygdsföreningen har inköpt en arbetstraktor (årsmodell 1963) som behövs för arbeten i hembygdsparken. Den är just nu på översyn av två medlemmar, nämligen vår egen “traktor-Åke” Andersson samt alltiallo Sven-Olov Ericson. Vi behöver rumstera om i våra förråd för att få ett garage till traktorn, så det blir ett par arbetsdagar med bara detta. Allt för att vårt arbete i hembygdsparken ska underlättas och göra det enklare att göra hembygdsparken till det den ska vara… och vad är det som den ska vara till nu igen?För lärdom om vår historia, för uppvisande av byggnadskonst, för kulturarrangemang, för en stunds eftertanke i stillhet med en kaffekorg, för rekreation med promenader, för att träffa vänner och bekanta samt för att visa att det finns besöksmål för turister även utanför städerna.

2007-10-21 Arbetsdag och föreningsrapport  
Detta-har-hant-2007_42
Detta-har-hant-2007_43


Så kom äntligen vår nya (bättre begagnade) arbetstraktor till hembygdsparken efter att ha fått en ordentlig översyn av medlemmarna Sven-Olov Ericson och Åke Andersson. Fem man samlades denna söndagsmorgon för att göra plats för traktorn i vagnslidret. Vi flyttade på föreningens två tröskverk och fick till sist ordning på en plats för traktorn som är av märket Zetor och från 1963. Nu kommer många arbetsmoment i hembygdsparken att underlättas. Många är de gånger som man hävt och dragit på saker och skrikit efter en traktor. Men nu blir det bättre.Efter lunch anpassade jag och Per-Arne Johansson de sista ryggåsstockarna som ska lyftas upp på Dalhemsboden förhoppningsvis i veckan som kommer. Sedan blir det en arbetsdag lördagen den 3 november då vi ska bräda in taket. Ta gärna på arbetshandskar, mössa och kom förbi och hjälp till att langa bräder, det behövs.I veckan som gick hade vi styrelsemöte och en sak som vi beslutade som jag tycker är viktig och som jag vill nämna redan nu är att vi ska spela Hemsöborna i parken igen nästa sommar. Är du intresserad av att hjälpa till i projektet så hör gärna av dig.I veckan var även jag och Sven-Olov Ericson samt Torolf Nilzén från Blästad på besök i Grebo socken. Närmare bestämt vid Kassingstorp, den plats som magasinet vid Blästad har flyttats ifrån en gång i tiden. Vi fann då den grund som sägs skulle kunna vara platsen för magasinet. Byggnaden var då dubbelt så lång och troligtvis boningshus vid Kassingstorp som var en gård fram till 1700-talet. Magasinets historia är mycket intressant och räkna med att det kommer att bli en ordentlig redogörelse framöver. Tills vidare önskar jag dig en trevlig höst!

2007-11-06 Medlemmar berättar  

Så var det dags för föreningsmöte i Ekbackens servicehus. Klockan slog sju på kvällen och ett femtiotal personer hade bänkat sig i matsalen, många nya ansiktet, vilket var roligt att se. Jag hälsade välkomna och berättade om boken som handlar om Hjulsbro Tråddrageri och Nätfabrik och dess hundra år 1907-2007 och varav 100 ex har skänkts av företaget Ovako till Hembygdsföreningen. Vi har valt att kompletterat boken med en namnlista på de personer som är på de stora gruppfotografierna och boken finns att tillgå vid föreningens arrangemang. Sedan höll jag mitt föredrag om Kinda Kanal och om min släkts bravader på kanalen. Det var tio år sedan jag höll detta föredrag för första gången och då just för Landeryds hembygdsförening. Därefter var det kaffe innan kvällen avrundades med lottdragning.

2007-12-01 – 02 Lillgammal Jul  
Detta-har-hant-2007_44
Detta-har-hant-2007_45Detta-har-hant-2007_46.1Detta-har-hant-2007_47.1Detta-har-hant-2007_48.1


Det var en trevlig och gemytlig stämning som mötte besökarna på årets julmarknad “Lillgammal Jul” som även i år varade i två dagar. Däremot var det inget inbjudande väder på lördagen, regn och blöta gjorde hembygdsparken till en klafsig terräng och bara mellan 100-200 personer vågade sig hit. På söndagen höll sig regnet borta och uppehållsvädret lockade omkring 300-400 besökare. Det är svårt att uppskatta antalet besökare då det är en strid ström av bilar som kommer och åker och besökarna går mellan husen, så man får ingen direkt överblick. Inne i husen höll en del hantverkare värmen vid kaminer, medan andra fått klä sig mer där de stod utan värme i Smedjan och i loftboden. Ett litet gäng entusiaster i föreningen hade ägnat den senaste veckan åt att pynta husen invändig och även utvändigt i parken. Ljusslingor hade dragits, granris och tomtar hade placerats ut för att ge mysig atmosfär. Klockstapeln var klädd med granris som en hydda där både grillad och kokt korv såldes i långa banor till de hungriga och kylda besökarna. Runt om i parken brann eldar i kasar och stubbar och marschaller utgjorde ljuspunkter längs gångstråken. Medlemmar sprang med vedkärror och höll brasorna vid liv med sin slogan “Ta dig i brasan“. Inne i kaffeserveringen där det var stämningsfullt pyntat på bord och i fönsternischer serverades lussebullar och pepparkakor till besökare som för en stund bänkat sig vid borden efter att ha gått igenom alla hus. Vid dörren i kaffelokalen mötte Kassören med föreningens försäljning av böcker och lotterikommittén sålde flera lotterier. På övervåningen i Smedjan var tio hantverkare inrymda i skrymslen och vrår. I själva smedjedelen stod tre hantverkare framför en brasa i fyren. I loftboden som hade pyntats med tomtar på loftet stod tre utställare och i Torpet Bergdalen fanns fyra hantverkare samt brödförsäljning för föreningen. I torpet Nain stod föreningens sygrupp med lotterier, handarbeten och bröd till försäljning. Besökare berömde arbetet som lagts ned på att få en så trevlig atmosfär i parken och det värmer alla som varit med för att få till just den julmarknadskänslan. “Det är trevligt att komma hit och man träffar alltid nån man känner igen” är en stående kommentar bland många av våra besökare. Så var även dessa dagar till ända, brödet slutsålt och likaså korven. Hantverkarna plockade ned det de inte sålt och parken tömdes så sakteliga på de medlemmar som ställt upp för att få allt att fungera. Nu återstår arbete för Gårdskarlarna att plocka undan material och för damerna att fixa till invändigt i torpen. Sedan tar vi julledigt, menade föreningens entusiaster.

Till Startsidan

Theme: Overlay by Kaira