Detta har hänt 2008

2008-02-25 Årsmöte  
Detta-har-hant-2008_1

Så var Landeryds hembygdsförenings 26:e årsmöte sedan bildandet, avklarat. Det var 65 personer som tog sig till Landeryds församlingshem denna kväll trots regn och blåst. Klockan blev 19 och jag hälsade alla välkomna och öppnade årsmötet. Lasse Ström valdes till ordförande för årsmötet och Leif Johansson valdes till sekreterare för årsmötet. Mötet avklarades utan några invändningar. Lasse Ström tackade så för sig och sa att han tyckte det var roligt att i år igen få lämna över ordförandeklubban till Joakim Johansson. Jo, tro`t eller ej, man jag blev omvald!  Så tackade jag för förtroendet och meddelade årsmötesdeltagarna att det var dags för kaffe, vilket fick en del att dra en lättnadens suck. Därefter var det dags för kvällens gäst, Leif Wallentinsson från länsmuseet att plocka fram projektorn för att visa film från länsmuseets projekt Östgötafilm. Efter lite tekniskt strul så kunde vi så få se rörliga bilder från Linköping under 1920–40-talen. Det var många igenkännande kommentarer som hördes bland publiken när bilder från försvunna stadsvyer spelade upp. När så filmen var slut var det dags för lottdragning. Jag avtackade sedan de personer som valt att lämna sina förtroendeuppdrag. Sören Rydgren som varit mångårig styrelseledamot och även vice ordförande ett par år avtackades då han lämnat styrelsen. Ingrid Sääv som varit mångårig ansvarig för lotteriförsäljning avtackades också med en blomma. Lasse Ström fick en blomma för kvällens uppdrag och Leif Wallentinsson för att han visat filmen. När jag sedan skulle avsluta årsmötet uppehöll jag deltagarna några minuter då jag försökte komma på nåt som jag glömt och tänkte säga innan jag släppte iväg alla. Inte förrän efteråt kom jag på det. Jag ville framföra ett Stort Tack till kvällens personal som serverade kaffet och till Laila Jensen som bakat bullarna till kaffet och skänkt dem. Men det blev ett tack här istället. När mötesdeltagarna så sakteliga drog sig hemåt så träffades nya styrelsen för konstituerande möte. När klockan närmade sig 22 så lämnade de sista församlingshemmet för kvällen.

2008-03-31 Diskussionskväll

Årets första ordinarie föreningsmöte för medlemmarna hölls traditionsenligt i Ekbackens servicehus. Detta samma kväll som LHC skulle göra upp med Färjestad om vem som skulle spela finalmatch. Detta visste styrelsen inte om vid planläggandet av verksamhetsberättelsen, så jag räknade nu med att endast ett fåtal skulle komma till klockan 19 i Ekbacken. Men trots detta kom cirka 45 personer. Jag hälsade alla välkomna och berättade lite om föreningens nuvarande sysslor. Kvällens underhållning bestod av att jag visade en mängd bilder från samhället Hjulsbro med omnejd samt berättar om bygden. Frågor och kommentarer till bilderna kom från medlemmarna vilket jag som föreläsare tycker är väldigt roligt. Medlemmen Kjell Möijer, uppvuxen på Möjetorp gård, framhöll sin intressanta tolkning av namnet Möjetorp. Kanske har kullen mitt i Hjulsbro, där gamla Möjetorp gård ligger, varit en plats för firande av midsommaren genom östgötsk förvrängning av ordet maja/möja = Möjetorp (att maja majstången). Vem vet, ett intressant ämne att diskutera vidare. Bildvisningen uppskattades av åhörarna som sedan intog kaffe med bulle, som Laila bakat och skänkt. Flitiga lottköpare var det också, fyra lotterier såldes och kassören sålde fyra exemplar av skriften om Hjulsbro Tråddrageri & Nätfabrik. Ytterligare en bildsvit från hembygdsparken visades med sommarbilder som fick oss att längta till de varmare månaderna innan det var dags att avsluta kvällen strax efter halv nio. (Hur det gick i hockeyn? Jo, LHC vann ju med 4-0).

2008-04-26 Vårstädning i hembygdsparken  
Detta-har-hant-2008_2
Detta-har-hant-2008_3Detta-har-hant-2008_4Detta-har-hant-2008_5Detta-har-hant-2008_6Detta-har-hant-2008_7Detta-har-hant-2008_8Så var vårstädningen avklarad i hembygdsparken. Fast det finns fortfarande massor att göra före sommaren. I medlemsbladet skrev jag att styrelsen förväntade sig besök av de 555 medlemmarna när det vankades vårstädning, särskilt som vi lockade med kaffe och varm korv. Vi utlovade två korvar var vilket med enkel matematik skulle bli 1110 korv. jag kan meddela att de 18 personer som kom till vårstädningen hade stort bestyr med att orka äta upp alla korv, 61 stycken var. Skämt åsido, deltagarantalet var tråkigt lågt denna lördagsförmiddag, men de som kom var flitiga och arbetade med god ro.Solen gjorde oss sällskap hela tiden, dock lite blåsigt. Det sågades ved, putsades fönster, städades invändigt i Bergdalen och i Smedjan. Löv räfsades och förråden tömdes på löv som blåst in. Projektet som påbörjades på fredagen, med att bygga en liten enkel smedja i parkens östra del, fortsattes också denna dag. Jag och Bengt G. städade på logen, det behövdes, mycket damm var det. Logen som ska vara ett jordbruksmuseum har tyvärr fungerat som förråd de senaste åren. Jag tror inte logen varit visningsbar på fem år. Men nu har vi gett oss den på att det ska öppnas till nationaldagsfirandet. Det blev faktiskt riktigt bra. Jag minns när vi fyllde logen med föremål, det måste ha varit runt 1994-95. Jag var med när vi hämtade fjädervagn, släde och såmaskin med mer som skänkts av en medlem från ett ställe i Grebo. På årets vårstädning blev mycket gjort, men det finns mycket kvar som inte blev gjort denna dag. Arbetet fortskrider och vi ser fram emot att få slå upp dörrarna den 6 juni. För övrig information så blir inte de vandringar som var planerade under våren av, eftersom vi måste lägga krut på Dalhemsboden.  

2008-06-06 Nationaldagsfirande och hembygdsfest i hembygdsparkenDetta-har-hant-2008_9

 

Nationaldagsfirandet 2008 blev en besökarsuccé med 1400 personer!När jag på fredagskvällen var sist kvar på plats och helt slut efter det här stora arrangemanget och jag blickade ut över den tomma parken som fram till någon timme tidigare varit livfull och högljudande av sorlet från besökarna, så kändes tystnaden väldigt påtaglig, men vilken dag!

Detta-har-hant-2008_10Detta-har-hant-2008_12Detta-har-hant-2008_11Detta-har-hant-2008_13Jag vill först göra en rättelse till det fina reportaget i Corren på torsdagen om vårt nationaldagsfirande. Där skrevs felaktigt att det bara är 10 aktiva medlemmar, givetvis är det många fler som ger en behövande hand till föreningens arbete, den siffran jag drog för reportern handlade om de som är eldsjälar och lägger hundratals timmar i hembygdsparken. men utan de övriga 50 som hjälper till vore föreningen ingenting.Dagen började vid klockan åtta på morgonen, ett par medlemmar som skulle vara funktionärer fanns redan på plats då jag svängde in till parken. Trots att man förberett mycket de senaste dagarna är det alltid massor att se till på mornarna innan det drar igång. Hantverkarna ska visas sina platser, anslag ska sättas upp, femkampsgrenar plockas fram, och mycket mycket mer som ska fungera. Parken var rikligt smyckad med blågula fanor, denna svenska flaggans dag, och sommarsolen värmde oss från första stund. Föreningens egen veterantraktor samt vår traktoreldsjäls två egna veterantraktorer stod och glänste i solen.Klockan blev 11 och det var dags att dra igång dagens program. Först framträdde Barnrytmikgruppen från Folkungagillet, riktigt roligt att se småttingarna i parken, detta är verkligen en perfekt plats att samla olika åldrar på. Därefter var det dags för Folkungagillets vuxenlag att dansa framför två fanbärare och med fiolmusik, ett trevligt inslag i firandet. Vid halv ett underhöll gruppen Tonica med en blandning av svenska sommarlåtar.Tack för hjälpen Linköpings kommun!På parkeringen hade våra vakter fullt sjå med att stuva bilar och jag blev själv indragen i dirigerandet ett tag. Många besökare vände och åkte hem. 500 bilar är ingen överdrift, och en parkering för 100 bilar. Parkeringsproblemet är ett stort bekymmer och jag skulle vilja ha haft allas underskrift i parken på att något måste göras, för att lämna över till Linköpings kommun. Det är nämligen Linköpings kommun som äger åkrarna bredvid och inte vill tillhandahålla mark. Men varför hjälpa en förening som gör flera stora arrangemang under hela året för linköpingsborna, bara idag 1400 personer. Nej, då är det bättre att låtsas om som att Landeryds Hembygdspark inte finns, vi har ju bara tjatat i sex-sju år om hjälp med parkering. Då är det bättre att riskera livet människor som får parkera längs vägen till Golfklubben och gå till parken. Linköpings kommun borde skämmas!Men mycket positivt beröm fick vi som arrangerar denna dag. Alla besökare gav lovord till den fina nya kaffestugan och till arrangemanget i sin helhet. Klockan kvart över ett stod kören Omkvädet på scen och gav oss vacker körsång.

Detta-har-hant-2008_16Detta-har-hant-2008_15Detta-har-hant-2008_18Detta-har-hant-2008_14Detta-har-hant-2008_17


Så anlände en inbjuden besökare, en gammal veteran. Förre kaféidkaren Sven G. Larsson, 94 år, drev café i Tallboda 1949-1967 och hade hand om loftboden där den tidigare låg i Tallboda. Han fick nu återse sin gamla loftbod nyuppförd som kaffestuga i Landeryds hembygdspark. Många var de som mindes kaffestugan i Tallboda, men även när loftboden låg i Dalhem socken. Många förundrades över hur vi hunnit få kaffestugan färdig och berömde hur mysigt vi inrett den.Så började det dra sig mot 13.45, då landshövding Björn Eriksson skulle anlända. Parken fullkomligt kokade av folk, det var säkert 1000 personer samlade i hembygdsparken. Björn slog en signal när han var i antågande, han hade många firanden att besöka och vi var det sjunde stoppet för dagen. När han anlände gick jag och Björn i en parad in till scenen, med S-O Ericson i knektuniform bärandes svenska fanan först tätt följd av spelemän spelandes en gånglåt. “-Vi borde väl hinna avklara detta till kvart över två” sa Björn, “-för halv tre ska jag vara i Kungsträdgården i stan!“. Landshövdingen höll ett nationaldagstal som gav oss alla en känsla av tillhörighet till Sverige. Efter hurrarop och nationalsång övergick det snabbt till invigning av Dalhemsboden. Björn klev ner från scenen och förrättade invigningen med ett par ord om kärleken till kaffe och bullar. “-Denna stuga ligger kanske lite för nära slottet för att vara första kafferast på en resa, men man vet aldrig när kaffetarmen suger!” Och sedan ringde han i vällingklockan på kaffestugan och därmed var stugan invigd.Klockan tre blev det musikunderhållning av Björn Liljeblad på piano och Therése Nordholm som bjöd på Monica Zetterlund-låtar och andra somriga stycken. Vid kvart i fyra angjorde Durspelarna scenen och drog av ett par dragspelslåtar. Sedan som sista inslag återkom Björn Liljeblad och Therése Nordholm med sång och musik inför en något avtagande skara besökare som höll sig kvar i trädens skugga. När klockan blev fem så avslutades dagen, de sista besökarna åkte hem, funktionärerna pustade ut, kassören räknade pengar och hantverkarna plockade ihop.Det blev ett riktigt lyckat nationaldagsfirande med otroliga 1400 besökare, i solsken och med bra underhållning och i fantastisk miljö. Tack alla som hjälpte till att göra denna dag så bra som den blev och tack alla besökare. Nästa år SKA vi ha bättre parkering. Nu pustar vi ut!

2008-06-21 Friluftsgudstjänst i hembygdsparken

En väldigt blåsig dag var denna midsommardag. Ett 35-tal personer samlades vid klockan 16. Vid örtagården i skydd av syrenbersån hölls så gudstjänst med kyrkoherde Loi Stefansson. Efter avslutad gudstjänst hölls kaffeservering i smedjan.

2008-06-29 Bakluckeloppis och allsång i hembygdsparken  
Detta-har-hant-2008_20


Ett väldigt bra alternativ för att uppleva en trevlig söndagseftermiddag och kväll just denna söndag var ett besök i Landeryds Hembygdspark. Sol och sommar, dock med lite mörka moln i skyn, bjöds till alla besökare. Årets första bakluckeloppis och allsång blev en succé.

Detta-har-hant-2008_21Detta-har-hant-2008_22Detta-har-hant-2008_23


Lördagens förberedelser
Det började med förberedelser redan på lördagen. Jag byggde ut scenen, välbehövligt eftersom jag själv hittar på mer och mer spex under allsången, medan Sven-Olov, Lennart, Nils-Holger och Göte plockade fram bänkar och stolar framför scenen och räfsade rent i backen mellan sittstockarna. Leif och Laila fixade med serveringstillbehör samt ljud-Göran Larsson förberedde ljudanläggningen inför allsången.Söndagens planer var att göra ett försök med bakluckeloppis i parken före allsången. Det var första gången denna idé skulle prövas. Styrelsen räknade inte med så stor anstormning, men vartefter söndagen närmade sig ringde fler och fler och undrade om de fick komma och sälja. Ett tjugotal loppissäljare var föranmälda. Klockan 15.00 skulle loppisen börja, men redan 12.40 kom de första för att plocka upp sina saker. Det blev sedan en strid ström av bilar som ville få plats; 40 oanmälda bilar kom till parken. Således 60 bilar. Vi lyckades klämma in dem även om det blev lite trångt här och var. Men nu vet vi till nästa söndag hur vi ska göra upplägget med bilarna. Man lär sig alltid nåt nytt. Det blev mycket springande för mig när jag dirigerade bilarna, påhejad av flera besökare om att; “-Du har alltid fullt sjå!“.Det blev lite lugnare för mig när sista bilen klämt in sig vid 15.30, men då fick övriga funktionärer mer att göra. Jag uppskattar att 400-500 personer besökte loppisen och bortsett från lite regnstänk höll solen sig framme. I kaffeserveringen fylldes många koppar med kaffe och tre burkar med varmkorv kokades. När klockan så började närma sig allsångstid så dök orkestern upp för att förbereda sig samt funktionärerna fixade inför allsångsserveringen.Själv ägnade jag mig åt att tillsammans med Mikael Lindh och Rolf Eriksson inne i torpet Bergdalen träna på kvällens sketch. När klockan blev 19.00 satt 220 personer bänkade framför scenen när Lasse Ström tog till orda och hälsade alla välkomna. På scen satt som vanligt även musikerna Bruno Andersson, Jacek Malisz och Mikael Sehlstedt. Nu blev det stressigt värre för mig. Nästa gång ska jag planera min sista timme bättre. Vår sketch skulle framföras efter tredje allsången, och innan Lasse drog igång den första allsången sprang jag ned till ljud-Göran och gav honom lite kommandon inför sketchen. Jag sprang upp till torpet där Micke och Rolf stått färdiga i en kvart, medan jag ännu inte var ombytt. När första allsången började slängde jag på mig min utstyrsel, fast ve och fasa, när jag sprang genom ett dörrhål fastnade “myggsladden” (sladden till mikrofonen) i dörrhandtaget och slets av. Aj, aj, full galopp under jublande skönsång från en intet ont anande publik, ner till ljud-Göran. Han blev livrädd då jag hoppade upp på den vingliga plattformen han satt på. Jag fick istället ta en handmik med mig, och så full galopp igen uppför backen till torpet där Rolf och Micke fortfarande begrundade mitt stressiga skådespel. Andra allsången sjöngs nu för fulla muggar. På med de sista kläderna och mössan. Sen kastades smink i skägget för att göra det grått, framför spegeln på tio sekunder.Ut ur torpet, Micke låste dörren, tredje allsången började. “-Har du micken?” sa Micke. Nej, fram med nyckeln, in i torpet, hämta den, sen ut snabbt.Micke gick till sin plats medan Rolf och jag ställde oss bakom kullen för att strax gå nedåt scenen. “-Vi väntar lite, det är en bra bit kvar på låten” sa vi och började gå i sakta mak likt två gamla gubbar. Så tog låten slut, tidigare än väntat, då blev det fart på de gamla gubbarna. Men vi kom dit vi skulle i tid och sketchen Två bröder kunde fullbordas under skrattsalvor från publiken. Sketchen hade jag skrivit, baserad på två bröder Karlsson som för länge sedan bodde i Ullstämma. Micke var journalisten som skulle intervjua Landeryds äldsta bröder, mig och Rolf, 99 respektive 105 år.Kvällens gästartist var Jessica Eriksson. Ackompanjerad av orkestern bjöd hon på allt från finstämda visor till schlagers, såsom Du är min man. I pausen köpte publiken ostlotteri, våfflor, kaffe och grillad korv. Kvällen hade en konkurrent i EM-finalen i fotboll, så en del besökare försvann i pausen för att kolla matchen. Kvällen avslutades med dragning av lotteri och allsången Staden vid Stångån. Det blev en verkligt lyckad premiär, både på bakluckeloppisen och på allsången. Nu stundar fyra lika trevliga söndagar med allsång.

2008-07-06 Bakluckeloppis och allsång i hembygdsparken
Detta-har-hant-2008_24
Detta-har-hant-2008_25


Söndagskvällen den 6 juli inställdes allsången på grund av regn. Men många säljare kom till bakluckeloppisen.Totalt 37 loppissäljare kom till hembygdsparken i vad som först var duggregn, men som sedan övergick till mer ihållande blöta. Men inte många besökare trotsade regnet. Därför valde säljare efter säljare att plocka ihop. De flesta hade åkt innan klockan fem. Allsångsensemblen valde samtidigt, två timmar före start, att ställa in kvällens allsång.Men vi satsar på sommarsol till nästa vecka, väl mött nästa söndag. Lägg gärna på minnet att vi kör allsång minst en söndag till, nämligen söndagen den 3 augusti.
Bakluckeloppisen blir sista för denna sommar nästa söndag den 13:e.

2008-07-13 Bakluckeloppis och allsång i hembygdsparken  
Detta-har-hant-2008_26
Detta-har-hant-2008_27


En riktigt underbar kväll blev det till slut, men under dagen skvätte regnmolnen delvis på loppissäljare och besökare. När klockan var tre fanns 71 stycken loppissäljare i hembygdsparken. Riktigt fullpackat var det. Besökarna fyllde snabbt parkeringen, en ungefärlig siffra på besökarantalet blir 600. En del regnskvätt blev det som sagt, men när allsången började så lugnade sig molnaktiviteten och solen bröt fram.Kvällens gästartist Therese Nordholm, bjöd på flera vackra låtar bland annat ett par jazzbitar och en låt av Ted Gärdestad. Förutom Lasse Ströms excellenta allsångsledning, stod Jacek Malisz och Mikael Sehlstedt för musiken samt för kvällen pianisten

Detta-har-hant-2008_28Björn Liljeblad som proffsigt hängde med i övriga orkesterns påhitt. Kvällens skrattsalvor bjöd jag och Mikael Lindh på.

Detta-har-hant-2008_29


I en militärsketch fick en nonchalant 94:a Jönsson svara på frågor från en mer och mer irriterad kapten. Utöver detta sjöng publiken glatt med i många allsånger. Cirka 320 personer hade bänkat sig. Ett stort tack till alla besökare men framförallt till alla inblandade. Lasse Ström och gänget på scenen samt kvällens gästartist. Göran Larsson som sköter ljudet med bravur. Utöver dessa så är det många medlemmar som ställer upp och jobbar frivilligt. Stort Tack till Leif och Annika, Bengt och Gunborg, Per-Arne, Sven-Erik och Gun-Britt, Sven-Olov och Laila, Lennart och Gerd, Bertil, Christer och Cecilia.

2008-07-20 Allsång i hembygdsparken  
Detta-har-hant-2008_30


Det var inget inbjudande väder under söndagen. Hällregn och grå moln gjorde de flesta skeptiska till allsång. Men SMHI:s väderrapport visade på uppsprickande mot kvällen. När klockan var tjugo i sju, innan det var dags att börja föll några enstaka droppar men samtidigt hade solen brutit fram. Cirka 76 personer gjorde i alla fall slag i saken och bänkade sig framför scenen. Kvällens gästartist Emma Claesson sjöng flera svenska klassiker väldigt vackert med orkesterns ackompanjemang.  Kvällens överraskning var en nyskriven sångtext som Sanna Johansson framförde tillsammans med mig och Mikael Lindh. Vi tre körde sedan snabba casino sketcher i ett rasande tempo. Efter att våfflor och ostlotteri köpts under pausen så innehöll andra delen av kvällen mest allsång, men även fler låtar av gästartisten Emma. Hon bjöd på en favorit i repris från förra året, den svenska versionen av “Bridge over troubled water”. Hon sjöng låten “Älska mig” så fint att till och med ljud-Göran hade svårt att sköta sitt mixerbord. Helt plötsligt gav hans pall vika och endast två fötter stack upp bakom mixerbordet. Så, Emma, det var inte din låt vi skrattade åt, det var åt den dråpliga situationen bakom mixerbordet. Solen sken hela kvällen, som trots allt regnande blev mycket vacker, för efter regn kommer sol, eller hur.

2008-07-27 Allsång i hembygdsparken  
Detta-har-hant-2008_31
Detta-har-hant-2008_33

En strålande varm dag bjöd in kvällens deltagare till allsång i Landeryd. Men långt bort mot Roxen syntes mörka åskmoln. Som tur var så kom de inte mot vårt håll utan det blev istället en vindstilla solnedgång likt den vackraste tavla. Allsångskvällen som lockade omkring 300 personer bjöd på både skratt och njutningsfull musik. Lasse Ström ledde som vanligt allsångerna och fick publiken att under kvällen både gunga, resa sig och sätta sig om vartannat.Kvällens gästartist Lana Brunell bjöd oss på både jazz och svenska sånger. Det är ju hembygdsföreningen tillsammans med sällskapet Shownarrarna som håller i allsångskvällarna. För kvällen var 12 medlemmar ur sällskapet närvarande, däribland jag. Lasse Ström presenterade dem och bjöd sedan Broder Bläck, Håkan Bäck att komma upp på scenen.Som ständig sekreterare i

Detta-har-hant-2008_32Detta-har-hant-2008_34
Kulturpriskommittén inom sällskapet Shownarrarna var han kvällen till ära klädd i kritstrecksrandig kostym och på plats för att meddela vem som blivit årets kulturpristagare. Allt detta var av sällskapet höljt i dunkel fram till denna stund. Sällskapets showmästare Hans Svanberg välkomnades upp på scenen för att överräcka priset på 5 000 kr. Det var kvällens gästartist Lana Brunell som fick det överraskande beskedet att få kulturpriset. Hon tackade innerligt sällskapet för belöningen och var vid stunden osäker på om hon skulle kunna genomföra kvällens övriga låtar efter chocken. Detta klarade hon dock utmärkt. Efter denna överraskande utdelning kom kvällens skratt. Jag själv fick en paus från allsångsscenen för första gången på dessa fem år. Det var istället Niclas Angerborn alias “Rosita” som höll en monolog som gav oss alla goda skratt och magknip. Under pausen serverades våfflor och korv i långa banor, medan lotterier såldes för fullt. Solen lyste värmande över publiken hela kvällen som blev riktigt lyckad. Tack alla medverkande och besökare.Länk till Sällskapet Shownarrarnas hemsida, klicka här.
2008-08-01−02 Premiär och andra föreställningen av Hemsöborna

Så har äntligen Hemsöborna gjort ny entré i Landeryd. Det var en intensiv vecka inför premiären den 1:e augusti. Redan lördagen den 19:e byggdes den stora läktaren upp av 13 arbetsvilliga föreningsmedlemmar och skådespelare. Måndagskvällen den 28:e började de sista repetitionerna. Det blev en lång vecka med förberedelser runt om i parken på dagarna och repetitioner på kvällarna. På torsdagskvällen var det dags för genrep, kanske inte det bästa genrepet, men det är ju då det ska gå fel och inte på föreställningarna. Premiärdagen den 1:e augusti bjöd på strålande solsken. Ensemblen samlades på eftermiddagen för sista finslipning innan det blev dags att släppa in publiken en timma före föreställning. Eftersom läktaren är onumrerad får folk markera platser från en timma före föreställningen. premiären lockade 165 besökare. Utanför läktaren hade hembygdsföreningens funktionärer fullt upp med att visa bilar till rätta på parkeringen, sälja lotter, kaffe och visa information om föreningen. Så drog premiärföreställningen igång och den flöt på väldigt bra, solen lyste oss i ansiktet, mycket trevligt med tanke på hur nästkommande dags föreställning skulle komma att bli. Efter applådtacket från en publik varav hälften gav stående ovationer så var det dags för premiärfest. I kaffetälten stod det uppdukat mat, kallskuret eftersom timman var sen. föreställningen slutar ju 22.30. De flesta droppade av från festen kring midnatt, eftersom det varit en lång dag, men vi var några som satt kvar ett par timmar till. Corren gjorde ett fint och bra reportage till lördagstidningen och tyckte att hela arrangemanget var välorganiserat med läktare, pausservering och övrigt runt omkring. Det ska alla vi som jobbar med projektet på något sätt, från funktionär till skådis, känna oss riktigt nöjda med. Lördagen den 2:e augusti bjöd på regn, det är aldrig lätt att förbereda sig för föreställning när regn och gråtunga moln hänger över en. vi undersökte väderförhållanden runt om i Östergötland och lyssnade med SMHI. Det verkade kunna bli uppehåll till kvällen, möjligtvis någon liten skur. 99 personer vågade sig ut trots dagens regn. Vi klarade stora delar av första akten utan regn. Men så när vi var inne på näst sista scenen i första akt så började det droppa. Sen kom det fort. Madam Flod och Carlsson (Birgith Andersson och Lasse Olofsson) stod på scen när hällregnet bröt ut. Men “the show must go on“, de stod kvar. Pastorn (Niclas Angerborn) stod i skogen och väntade på sin entré. Han såg inte läktaren när han klev ut, berättade han. Det regnade rakt ner och var som en vit ridå framför läktaren. När det så blev paus kom två “dränkta katter” Birgith och Lasse in i torpet. De såg ut att ha badat med kläderna på. Pastorn hade ju i alla fall sydväst och tjock rock. Publiken som var indraperade i regnkläder masade sig ut till serveringen, men höll sig mest under kaffetälten i skydd. Till andra akten blev det uppehåll, endast ett par regnstänk gjorde oss nervösa, men det klarade sig. Publiken var nöjd trots att de fick sitta inpackade. Det var riktigt skönt att veta att det inte är någon föreställning på söndagen, när allt är så blött, nu får alla möjlighet att torka till på onsdag.

2008-08-03  Sista allsången i hembygdsparken  
Detta-har-hant-2008_36
Detta-har-hant-2008_35Detta-har-hant-2008_37

Sommarens sista allsångskväll 2008 blev en riktigt trevlig tillställning. Dagens regnande gjorde de flesta lite skeptiska, men det var faktiskt uppehåll när det närmade sig kvällning och när allsången väl kom igång så lyste solen mellan de gråa molnen. 160 personer hade samlats när Lasse Ström drog igång första allsången och de som varit med förut reste sig som vanligt till Lasses hejarop i refrängen på startlåten. På scen fanns förut om Lasse även Jacek Malisz, Micke Sehlstedt och kvällens pianist “Otek” Kuzminski. Kvällens gästartist var Sandra Hellberg som bjöd oss på vackra svenska visor. Hon gjorde alla nöjda men sin finstämda röst. När jag själv äntrade scenen pratade jag och Lasse om vad som hänt i hembygdsparken under sommaren, bland annat att Hemsöborna nyligen haft premiär. Med anledningen av detta har jag själv inte hunnit förbereda någonting till kvällens allsång. Men dagen till ära hade jag ändå klätt upp mig i långrock och skjorta och sjöng en låt jag skrev för två år sedan om Sol och Allsång. Lasse Ström knåpade också ihop en låt lite snabbt innan allsången började. Om de som jobbar runtomkring i kaffeservering, lotterier, korvförsäljning och parkering och så ordföranden själv.Jag har sagt det förut, men det är aldrig fel att nämna igen. TACK alla funktionärer som hjälper till kring detta arrangemang, utan er vore allsången inte den succé den är. Även musikerna, gästartisterna, ljudmakaren och publiken är värda sitt speciella tack.Denna allsångskväll blev en riktigt skön sommarkväll och en perfekt avslutning på denna säsongs allsånger. Nu läggs all koncentration på resterande föreställningar av Hemsöborna.
Landeryds hembygdsförening och Shownarrarna tackar för detta år och jag vågar lova att vi kör som vanligt i juli nästa år igen. Tack och hej!

2008-08-06 − 08 Hemsöborna föreställningar
Detta-har-hant-2008_38


Vädrets makter är något man inte kan styra över, men vad trevligt det vore om det funkade. Redan under måndagen och tisdagen blev det extra arbete i hembygdsparken. Måndagens blåst och regn kastade nämligen omkull alla kaffetälten till föreställningens pausservering. Jag var där i regnet, fällde ihop de genomsura kaffeborden och ställde dem under tak, jag fick också en rejäl dusch, när jag skulle fälla ihop ett kvarvarande helt tält som det var fullt av vatten uppe på. På tisdagen hämtade vi kaffetält som vi skulle få låna. Till onsdagen drog vi ihop några medlemmar och reste de nya inlånade, rejälare kaffetälten och satte upp nedblåsta presenningar, som fungerar som insynsskydd mot teatern, igen. Onsdagen bjöd även på skurar under dagen, men lagom till kvällen blev det uppehåll och faktiskt en riktigt behaglig kväll. Föreställningen gick riktigt bra. Trots tre dagars uppehåll och vila gav ensemblen allt för att ge publiken på cirka 150 personer en trevlig kväll. På torsdagen regnade det igen. Lagom till kvällen skvätte det lite smått. Vi klarade föreställningen utan att bli blöta, publiken satt dock väl förberedda med regnponchos på sig. Fast det blir nästan farligt att skådespela när det är så blött och framförallt halt. Carlsson (Lasse O.) halkade och slog omkull bakom torpet när han snabbt skulle ta sig in i torpet för att komma vidare i föreställningen. Det gick bra, men man får ta det lite försiktigt. Nu har vi satt halkskydd på trapporna. Jag själv drog omkull inne i torpet när jag skulle vidare i en snabb scen, och spräckte byxorna… typiskt. Det blir blött och klafsigt överallt, det är ju många i ensemblen som rör sig på scen och bakom husen. På fredagen förberedde vi som vanligt trots att regnmolnen hängde tunga. I Smedjans serveringslokal hade ett bröllopssällskap en tillställning och ett bröllop skedde i hembygdsparken klockan 18. Två timmar före föreställning började det att regna ihållande. En timma före föreställning togs beslutet att ställa in fredagens föreställning. Det blir aldrig bra att spela i ihållande regn. Det blev ingen bröllopsscen för Carlsson och Madam Flod, men det blev ju i alla fall ett riktigt bröllop i hembygdsparken. Nu satsar vi istället på lördagens förställning och håller tummarna.

2008-08-09 Hemsöborna föreställning  

Regn och blöta, det är nog ett av ledorden när vi ska beskriva denna säsong av Hemsöborna. Lördagseftermiddagen bjöd på ösregn i hembygdsparken. Men väl till publikinsläpp slutade det regna. Publiken var utrustad för eventuell nederbörd och för de som inte var det så fanns det billig regnponchos att köpa på plats. Cirka 100 personer bänkade sig för kvällens föreställning. Första akten avklarades under mestadels uppehåll. Men lagom till andra akten började det att småregna för att mot slutet av föreställningen öka. Men publiken var nöjd och lyckades hålla humöret uppe i vätan. Efter denna blöta vecka önskar vi nog alla att kommande veckas föreställningar ska bli minnesvärd i välkommet uppehåll.

2008-08-16 Hemsöborna resumé  

Regnperiod är sammanfattningen av 2008 års Hemsöborna. Hemsöborna spelades för sista gången i Landeryd den 16:e augusti. Föreställningarna besöktes av sammanlagt cirka 1200 personer, det är en halvering från föregående år. Det beror nog mestadels på vädret. Efter föreställningarna ställde ideella krafter upp med att riva läktare och städa efter teaterarrangemanget. Stort Tack till alla Hemsöbor och alla föreningsmedlemmar som gjort detta arrangemang möjligt genom sitt bidragande arbete under och kring förställningarna.

2008-09-13 Diplom mottagande  

Landeryds hembygdsförening fick mottaga ett hedersdiplom av Östergötlands fornminnes- och museiförening vid deras årsstämma. Årsstämman hölls vid Vårdnäs Stiftsgård och jag närvarade som representant för hembygdsföreningen. Diplomet utdelades av museiföreningens ordförande landshövding Björn Eriksson. Diplomet var för vår verksamhet och “för förtjänstfull insats i bevarandet av det östgötska kulturarvet”. Museiföreningen årsstämmoresa gick sedan till Landeryds hembygdspark för guidning och eftermiddagskaffe.

2008-09-20 Visning av Blästad Magasin  
Detta-har-hant-2008_39
Detta-har-hant-2008_40Detta-har-hant-2008_41


På Lördagsmorgonen blev det liv och rörelse vid Blästad magasin, så mycket folk har nog inte samlats framför magasinet sedan det byggdes. Straxt före halv nio var jag själv på plats för att sätta upp information och plocka fram ett marknadsstånd. Vid det skulle Leif Johansson nämligen sälja kaffe medan Christer och Cecilia Schmiedt skulle sälja lotter. Magasinets alla luckor ställdes på vid gavel för att släppa in lite ljus i den än så länge mörka och oelektrifierade byggnaden. Eftersom jag skulle berätta om magasinet och guida vid Blästad gård, klädde jag dagen till ära upp mig i bonjour och slips. Mellan klockan nio och halv tolv besökte ett 75-tal personer det intressanta magasinet. Jag guidade i tre omgångar och hade fått möjlighet att förevisa trädgården och Blästad gård på nära håll. Att få titta in i den vackra privata trädgården uppskattades av besökarna. Många medlemmar uttalade sig positivt över att hembygdsföreningen bevarar och renoverar magasinet och att det nu har blivit jättevackert. Förslag uppkom också om att till våren inbjuda boende i områdena runtomkring på förevisning av magasinet.

2008-09-27 Höststädning i hembygdsparken

På lördagen samlades 19 medlemmar för att städa i parken. Nu är husen förberedda för vintertid.

Theme: Overlay by Kaira