Detta har hänt 2017

LHF-banner_800x157

Verksamhetsberättelse 2017 för Landeryds Hembygdsförening

Landeryds hembygdsförening är störst och den mest aktiva i Östergötland och i verksamhetsberättelsen gick att läsa att vid 2016 års slut hade föreningen 819 medlemmar. Vid årsmötet var 101 av dessa närvarande. Per-Arne Johansson omvaldes till ordförande samt omvälja Lars Andersson och Lasse ström. Nyvälja fd. revisor Håkan Johansson i styrelsen. Ett år kvar på mandattiden har Pelle Edoff, Göran Larsson och Leif Johansson. Till suppleanter omvaldes och Göran Eriksson, på 2 år och nyval på Lars E. Sandström 1 år på fyllnadsval. Kvar på ytterligare ett år som suppleant sitter Ping Sidbo. Avgick gjorde Lennart Carlsson ur styrelsen, som kassör som han varit sedan 1999. Dessutom var han med 1990-91 som suppleant. Lennart avtackades med två presentkort, gällande någon upplevelse, samt en blombukett. Dessutom avgick suppleanten Elisabeth Sjölund, som hon varit sedan 2012. Hon har till största delen varit engagerad att hålla i aktiviteterna gällande skolklasser som besökt parken. Det kommer hon att göra även i fortsättningen. Elisabeth fick rosor. Under 2016 genomfördes drygt ett 50-tal  aktiviteter med Styrelse/medlems- och informationsmöte, tipspromenader, bakluckeloppis, städdagar, hembygdsvandringar, nationaldag, friluftsgudstjänst, allsångskvällar, skolaktiviteter, julmarknader samt Aktivitetsdagar tillsammans med andra, såsom Teatergruppen Kulturaktörerna.  Som 2016 spelade “Fars lille pojk”. Efter årsmötesförhandlingar och kaffe underhöll “musikgruppen Tombola”

Medlemsmöte 3 april 2017 i Landeryds församlingshem
Joakim Johansson var föredragshållare. Jockes första tanke var att till kommande medlemsblad. nummer 2 2017, skriva en text om fastigheter i Hjulsbro och Hackefors. Att när de byggdes fick ett namn på sitt hus, som senare fått en gatuadress med ett gatunummer. Jocke meddelar att det var relativt enkelt att söka i gamla kyrkböcker både efter personer och husnamn. Dessvärre blir det svårare när man ska söka efter personer under 1930-40 och 50-tal.  Då är det sekretess för en tid av 70 år. Därför går det inte att hitta uppgifter senare än 1950.  Därför blev jobbet för stort att skriva en text till medlemsbladet. Därför tog Jocke chansen att fråga den samlade skaran om att fylla i det som Jocke själv inte kunnat hitta fram på de gatu- och nummeradresser som varje fastighet är belägen på idag. Jocke fick hjälp från flera medlemmar om att sätta namn på fler adresser samt få namn på personer som bott på dessa adresser. Det gällde fastigheter på “Holmen” – “Kineskvarteret” och runt Ekdalsvägen och Alpstigen.Joakim tar gärna emot fler uppgifter om fastigheter på andra områden i Hjulsbro och Hackefors.

Den 2, 9, 23, 30 april och 7 maj: Tipspromenad och trimbingo med start och mål i hembygdsparken. Kaffe och våffelservering vid Smedjan samt lottförsäljning. Föreningens loppis hölls öppet.

Den 23 april och 7 maj: Bakluckeloppis i hembygdsparken, som tillsammans med tipspromenaderna givit ett bra ekonomiskt tillskott i kassan.

Den 6 maj: Vårstädning i hembygdsparken, 15-20 personer deltog och  fick korv och kaffe.

Den 13 maj: Joakim guidade 30 st. personer från Landeryds- och Vikingstads HBFs medlemmar i en vandring nära Vikingstad.

Den 25 maj: ”Hjulsbrodagen” anordnades för andra året vid ICA Flamman och vid Laszlos – fd. Trafikkiosken och Brovillan. Föreningen deltog med lotterier, försäljning av böcker och en fotoutställning över Hjulsbro förr och nu, tillsammans med näringsidkare i Hjulsbro.

Den 6 juni: Firades Sveriges nationaldag i hembygdsparken med cirka 1500 besökare. Våra byggnader visades och försäljning av kaffe, korv och lotterier skedde. Hantverkare runt om i parken och loppisboden öppen. Nationaldagstal av kommunalrådet Kristina Edlund.Underhållningen bestod av Åtvidabergs Musikkår, kören Omkvädet, Folkungagillets dansare, Underhållning av Lotta Holm och Dennis Östryd Dessutom clownen  Bill Brolin som underhöll de små.

Den 8 – 10 juni: Ekholmsdagarna där hembygdsföreningen visade upp sig med försäljning av lotter, böcker och sygruppens alster i Ekholmens Centrum.

Den 10 juni: Föreningen deltog på ett storsatsande Ekholmen, i en speciell “Ekholmsdag” vilken ingick i våra “Ekholmsdagar”.

Den 11 juni: Storband i hembygdsparken, från stora scenen stora scenen. Hardes Big Band, ca. 60 st. betalande.

Den 18 juni: Storband i hembygdsparken, från stora scenen stora scenen. SAABs Musikkår & Dennis Östryd, ca. 100 st. betalande

Den 24 juni: 30 besökare deltog i friluftsgudstjänst i hembygdsparken under ledning av prästen Lotta Torstensson och organist Susanne Edlund                    Därefter var det kaffeservering som ordnades av föreningen.

Den 2, 9, 16, 23 och 30 juli: Trivselkvällar med inslag av allsång och gästartister tillsammans  med Shownarrarna. 2 st. kvällar regnade bort. Lasse Ström som programledare med musikerna Bruno Andersson, Jacek Malisz, Björn Dahlin och Nils-Inge Johansson. Hembygdsföreningen serverade kaffe, våfflor och korv samt sålde lotterier. 309 personer besökte dessa tre sommarkvällar de betalade entré

Den 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26, 27 augusti: Gästspelade teatergruppen ”Kulturaktörerna” i hembygdsparken, med 8 föreställningar av ”Där Fick Du”. Torpet Nain fungerade som spelplats samt Dalhemsboden som fick tillfällig teaterfasad.

Den 20, 27, augusti 3, 10, 17, 24 september och 1, 8, oktober: Tipspromenad och trimbingo med start och mål vid Smedjan i hembygds-parken. Kaffe och våffelservering utanför Smedjans kaffelokal med lottförsäljning samt öppethållande av föreningens loppis.

Den 3 och 10 september: Anordnades bakluckeloppis i hembygdsparken i samband med tipspromenaderna.

Den 9 september: Hembygdsvandring från Östenssons via Ullstämma till Möjetorp, med Joakim Johansson som guide. 40 personer + hund deltog, ingick även i Kulturarvsdagarna 2017

Den 10 september: Kulturarvsdagarna 2017. I samband med Tipspromenaden höll föreningen öppet sina byggnader och museer för visning.

Den13, 15, och 28 september skolaktiviteter: Från Harvestad skola, kom 60-70 barn årsklass 2 den 13/9. Hjulsbroskolan hade sin traditionsenliga ”Förr i världen”-dag den 15/9 med två klasser från årskurs 2. De fick vara med om att karda och spinna, leka gammeldags lekar, tvätta med tvättbräde, besöka torpet Bergdalen och skolsalen, träffa smeden samt patron på Harvestad. förHjulsbroskolans förskoleklass samt årskurs1 och 3. Ettorna besökte vävstugan Nain, treorna som läst om forntiden tittade på alla fornlämningarna i hagen.

Den 14 oktober: Höststädning av parken och i husen. Föreningen bjöd de cirka 20-talet deltagarna på kaffe och varm korv.

Den 6 november: Medlemsmöte, Sportreportern och journalisten Christian Olsson från Sveriges Radio i Göteborg, berättade om “Radioaktiva stjärnor och platser”  Kvällen avslutades med  kaffeservering för de 60 närvarande.

Den 25 november: Hembygdsföreningen deltog i julmarknaden i Trädgårds-föreningen med att sälja lotter samt föreningens böcker.

Den 26 november: Julmarknaden Lillgammal jul i hembygdsparken med 12 hantverkare och utställare. Uppskattningsvis ca 800 – 1 000 besökare. Kaffeservering, korv, lotterier, loppis och även detta år glögg i tältet, samt Leif Johansson som hembygdstomte som tog emot barnen i den ena delen i Loftboden.


 

 

                                         

 

 

                                                              
Theme: Overlay by Kaira